135 de ani de la ianugurarea şi consacrarea Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti
15 February 2019
SANTA LUCIA – PERLA ANTILELOR MICI
16 February 2019

Bilet de îmbarcare spre… Râşnov şi mai apoi… către Insula Santa Lucia

În 1911, Silvestru Moldovan, călătorind prin Râşnov, aprecia că „românii sunt, ca şi saşii, oameni harnici, porniţi pe calea progresului. Se ocupă îndeosebi cu oieritul şi prăsirea vitelor; ţin vite multe şi de soi. Au o bancă, o

societate de lectură şi o şcoală cu 5 învăţători. Biserici româneşti sunt două, dar numai în una se serveşte. Cealaltă e lăsată în părăsire, e pustie. Ea însă este un monument preţios, căci e de mare vechime. Pe o piatră din altar se află săpat anul 1384, poate data zidirii. Altceva nu se ştie din trecutul acestui locaş, decât ceea ce s-a păstrat în tradiţie, că ar fi fost zidit de fraţii Udrişte şi că ar fi primit danii de la Mihai-Vodă Viteazul”. Citim în  albumul „Râșnov – în numele trandafirului” care ne-a fost un fel de ghid turistic în toată această perioadă în care am călătorit sonor la Râșnov. Rămânem şi azi la Râşnov căci poveştile sunt multe.

* * *

Ne continuăm apoi  drumul, în jurul lumii, îndreptându-ne către estul Mării Caraibe. Destinaţia finală pe care v-o propunem  astăzi este: Insula Santa Lucia, în apropiere de Sant Vicente, Martinica şi Barbados. Locul este înzestrat cu un relief de structură vulcanică, o vegetaţie luxuriantă, întinse păduri tropicale, văi fertile şi plaje însorite, insula fiind printre puţinele din Caraibe unde pot fi întâlniţi cu preponderenţă munţi. Santa Lucia beneficiază de temperaturi cuprinse între 22 şi 32 de grade Celsius.

* * *

Vă aşteptăm astăzi, 16 februarie 2019, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.