RUSIA
10 October 2020
Călător de weekend: Domul din Ulm (Germania) – cea mai înaltă catedrală din lume
16 October 2020

Bilet de îmbarcare spre… Rusia, la Moscova

duminică, 11 octombrie… de la 13,44

MOSCOVA – ORAŞUL SCHIMBĂRILOR

Moscova – unul dintre cele mai mari oraşe din lume, se întinde pe ambele maluri ale râului cu acelaşi nume şi a fost locuită încă din perioada neolitică. Atestată pentru prima dată ca sat în anul 1147 aşezarea a ajuns la sfârşitul secolului al XIII-lea, capitală a Principatului Moscova. În secolele al XV-lea – al XVI-lea, oraşul s-a extins foarte mult şi a devenit capitala Rusiei unite.

O mare parte din Moscova, este reprezentată de Kremlin. Pentru ruşi, „kremlinul” a însemnat în istorie o fortăreaţă amplasată strategic, de-a lungul unui râu şi separată de celelalte părţi ale oraşului, prin şanţuri, poduri extensibile, turnuri şi bastioane.

Mai multe oraşe au fost create în jurul unor astfel de kremlinuri, care conţineau de obicei şi catedrale, palate, birouri guvernamentale şi depozite de muniţii. Kremlinul din Moscova a fost şi el realizat după un astfel de plan, aşa că cetatea fortificată înglobează atât istoria Rusiei, cât şi politica şi religia unui fost imperiu. Moscova nu se rezumă însă doar la Kremlin. În oraş, vizitatorul găseşte numeroase muzee, teatre, galerii de artă şi un faimos circ. În plus (chiar dacă este considerată a fi o zonă industrială), statisticile arată că oraşul, deţine o mare suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitor. 

* * *

Aşadar, ce putem vizita în Moscova ? Atracţiile sunt numeroase şi diverse. De exemplu, putem începe cu Piaţa Roşie, inclusă de către UNESCO în Patrimoniul mondial, pentru sculpturile şi monumentele istorice ce se găsesc aici. Din acest punct pornesc toate marile străzi ale capitalei, Piaţa Roşie fiind totodată şi locul în care sunt organizate cele mai multe concerte, târguri tradiţionale şi festivaluri. Denumirea este dată de culoarea roşiatică a zidurilor Kremlinului. Şi tot în Piaţa Roşie se găseşte Mausoleul Vladimir Ilici Lenin (unde poate fi văzut trupul conservat al fondatorului Uniunii Sovietice).

De-a lungul zidului Kremlinului, de o parte şi de alta a mausoleului lui Lenin, se află cea mai importantă necropolă sovietică. Primele morminte au fost săpate aici pentru victimele pro-bolşevice ale Revoluţiei din Octombrie, după care s-a continuat a se îngropa în acest loc politicieni, lideri militari, oameni de ştiinţă şi alte numeroase personalităţi sovietice. Începând din 1925 în zidul Kremlinului au fost aşezate şi urne.

* * *

Pe lângă Piaţa Roşie, în Moscova se mai poate vizita Muzeul de Artă orientală, Galeria de Artă Tretiakov (unde sunt expuse unele dintre cele mai cunoscute şi mai frumoase opere de artă ale artiştilor ruşi), Muzeul de Istorie al Gulagului, (ce găzduieşte colecţii impresionante de artă), Camerele memoriale ale lui Gogol, Muzeul Matrioşka, Teatrul Balşoi (un adevărat centru reprezentativ al culturii ruse), Muzeul Vladimir Vladimirovici Maiakovski, Închisoarea Lubianka, Muzeul Memorial de Astronautică (destinat explorării spaţiului cosmic) sau Palatului Patriarhului.

Palatul Patriarhului se găseşte în interiorul Cetăţii Kremlin şi datează din secolul al XVII-lea. A fost ridicat după proiectul unor cunoscuţi arhitecţi ruşi, în timpul Patriarhului Nikon. Exteriorul clădirii este impresionant, înălţându-se pe trei etaje.

* * *

Catedrala Sfântului Vasile, o biserică ortodoxă ce se află în centrul oraşului (lângă Piaţa Roşie), este un obiectiv deosebit de îndrăgit de turişti. Ea a fost ridicată în secolul al XVI-lea, la iniţiativa lui Ivan ce Groaznic, în memoria capturării fortăreţei tătare Kazan de ziua Acoperământului Maicii Domnului, care este, de altfel şi numele său oficial. Structura originală, făcută din piatră şi cărămidă, avea opt capele, simbolizând asalturile asupra Kazanului, unite în jurul capelei dedicate Acoperământului Maicii Domnului, aflată sub un turn înalt de aproximativ 45 de metri. În anul 1558, ţarul Feodor Ivanovici i-a mai adăugat încă una, construită pe mormântul Sfântului Vasile, care a fost canonizat la scurtă vreme după aceea. Cu timpul, catedrala a început să fie cunoscută după numele acestuia.

La sfârşitul anilor 1920, Catedrala Sfântului Vasile a fost preluată de către Muzeul Naţional de Istorie, care o administrează şi în prezent, alături de Biserica Ortodoxă Rusă. În interior, cei care îi trec pragul vor găsi o colecţie impresionantă de icoane ruseşti, obiecte de cult, manuscrise şi tipărituri din secolele al XVI-lea – al XIX-lea. Şi dacă ani buni în interiorul ei a fost interzis serviciul religios (fiind ameninţată chiar cu demolarea), în prezent aici s-a permis reluarea slujbelor.

* * *

Un alt lăcaş de cult celebru al Rusiei ce poate fi văzut pe malul râului Moscova, este Catedrala Isus Mântuitorul, considerată a fi una dintre cele mai mari biserici creştin-ortodoxe din lume. Cu turla sa aurită de o înălţime impresionantă şi cu pereţii de un alb imaculat, construcţia este atât un simbol religios cât şi un obiectiv turistic important, ce demonstrează voinţa localnicilor de a vedea din nou în picioare catedrala ce a fost dărâmată de puterea sovietică în 1931.

Istoria Catedralei Isus Mântuitorul a început în anul 1812, când ţarul Alexandru I a decis a marca prin ridicarea ei, să marcheze victoria răsunătoare în faţa lui Napoleon Bonaparte. Prima piatră de temelie a fost pusă în 1817, în cel mai înalt loc din Moscova, Dealul Vrăbiilor. Proiectul nu a putut fi însă concretizat. Următorul ţar ce i-a succedat lui Alexandru I, Nicolae, nu a agreat vechiul proiect al catedralei şi a decis modificarea sa, precum şi mutarea locului mai aproape de Kremlin. S-a optat pentru un stil neobizantin ce avea ca model Sfânta Sofia din Istanbul. Lucrările au început în anul 1839 şi au fost finalizate pe 26 mai 1883, odată cu încoronarea ţarului Alexandru al III-lea.

Între anii 1994 – 2000, la iniţiativa Patriarhului Alexei al II-lea şi a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, cu sprijinul autorităţilor şi susţinerea credincioşilor, Catedrala Isus Mântuitorul din Moscova (demolată în decembrie 1931) a fost reconstruită încercându-se a se menţine cât mai actual fostul plan.

* * *

Alături de obiectivele sale istorice şi turistice, Metroul din capitala Rusiei, este recunoscut drept unul din simbolurile Moscovei. Deşi este foarte aglomerat, sfatul nostru este să nu plecaţi din oraş până nu aţi făcut o plimbare cu el. Inaugurat în ziua de 15 mai 1935 şi depăşind 200 de staţii, metroul din Moscova nu este doar cel mai rapid şi eficient mijloc de transport al metropolei, ci şi cea mai mare galerie de artă urbană din lume. Staţiile sale îmbină arhitectura veche cu cea modernă, majoritatea lor fiind decorate, la fel ca interiorul unor palate: cu marmură de culori diferite, pardoseli din gresie, mozaicuri în nenumărate nuanţe, statuete şi candelabre.

* * *

Şi dacă vreţi, înainte de a părăsi Moscova, să vă relaxaţi urmând obiceiurile localnicilor, vă recomandăm o vizita la Sanduny – cea mai cunoscută „banya rusească” din oraş. Adică o saună, unde cei ce îi trec pragul vin nu doar pentru a scoate toxinele din corp, ci şi pentru a socializa ori discuta afaceri. Decorul din Sanduny Banya este foarte somptuos, aici putând fi zărite diferite mozaicuri, coloane de marmură şi statuia lui Poseidon.

Vasilescu Gabriela