AMSTERDAM
27 May 2017
Muzee inedite din Amsterdam
28 May 2017

Bilet de îmbarcare spre… Voineştii Covasnei şi apoi către Olanda, la Amsterdam

„Mai rar sate de păstori transhumanţi mai bine adaptate la condiţiile naturale ale regiunii ca Voineştii Covasnei scria pe la 1930 etnologul Sabin Opreanu. Vă invităm azi să facem cunoştinţă cu mocanii voineşteni căci ciobanii au fost cei care au purtat deopotriva ideile naționale dar şi pe cele de unitate a neamului. Vom afla şi povestea Nedeii Mocăneşti, o tradiţie foarte veche care datează din anul 1500 şi ceva. Era sărbătoarea ciobanilor care coborau de la munte pentru câteva zile pentru a-şi alege soţiile.

 

* * *

 

 Aşa cum am promis deja data trecută, astăzi călătoria noastră în jurul lumii, o facem tot în Olanda, odinioară o mare putere navală, ce ascunde o bogăţie culturală şi istorică greu de egalat, pe care a ştiut să o păstreze în ciuda progreselor tehnologice ce în timp, au transformat-o într-o ţară modernă. Ne continuăm vizita în oraşul Amsterdam. Punctul de întâlnire este Piaţa Dam (unde se află şi Monumentul Naţional construit în anul 1956, în amintirea tuturor acelora care au murit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial). Şi dacă tot am amintit de război, trebuie să vă spunem că Amsterdam, pentru atitudinea ce a adoptat-o în cadrul rezistenţei naţionale faţă de invadatori, a primit deviza: eroic, dârz şi milostiv.

* * *

Vă aşteptăm astăzi, 28 mai, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.