Gaudeamus – Omul de neînlocuit
14 February 2017
Arta ca cercetare
14 February 2017

Biosenzor pentru determinarea potențialului osteogenic al celuleor stem

Conceptual cells

În medicina regenerativă se folosesc celule stem pentru repararea țesuturilor, dar numai 40% din celulele stem implantate se transformă în celule capabile să formeze țesut viabil. Așa a apărut necesitatea creării unui dispozitiv care să vină în sprijinul medicilor și să deceleze exact acele celule care se vor transforma în celule osoase capabile să restaureze zonele accidentate. 
Centrului pentru soluții inovatoare de fabricație a biometerialelor inteligente și suprafețelor  biomedicale, din Politehnică. a lansat un proiect ambitios care se refera la biosenzori pt determinarea potentialului osteogenic al celuleor stem.
Proiectul implică creearea a două noi laboratoare  și a unei bănci de celule stem, toate cu caracter de unicitate pentru România. Specialiștii care se vor ocupa de aceste studii sunt cercetători deja cu experiență în în domenii foarte diverse: ingineri, electrochimiști, fizicieni, specialiști în știința materialelor, biologi alături de cercetători debutanți sau tineri doctori.
La finalul acestui proiect va rezulta prototipul unui biosenzor capabil să măsoare potențialul osteogenic al celulelor stem. 
 
Interviu cu Mariana Ioniță – director de control functional si de calitate