Scrisori în literatură
21 November 2016
Timpul prezent – „Faţa întunecată a globalizării”
22 November 2016

Bogdan Suceavă și noul său roman, Republica, la București

Vineri, 25 noiembrie, ora 18.30, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45), va avea loc lansarea celui mai recent roman semnat de Bogdan Suceavă, Republica, apărut în colecția ‘Fiction Ltd.’ a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

Invitați, alături de autor: Ovidiu Șimonca, Theodor-Cristian Popescu

Moderează: Ema Cojocaru, Anca Moscu

În dimineața zilei de 8 august 1870, proclamarea furtunoasă a republicii în Ploiești, însoțită de ocuparea câtorva instituții ale urbei, se transformă cu iuțeală în chermeză: la răspântii se desfundă poloboace de vin, iar în centrul orașului lumea petrece în sfârâit de grătare și muzică de taraf. În după-amiaza aceleiași zile, un batalion adus cu trenul pune capăt republicii. Nu există victime, iar procesul celor care au instigat la tulburări se încheie cu achitarea inculpaților.

Republica este o reconstituire literară a evenimentelor pornind de la o varietate de surse, între care documente din perioada procesului, memoriile lui Al. Candiano-Popescu — principalul acuzat — și mai ales o scurtă scriere satirică, Boborul, a lui Caragiale, pe atunci tânăr copist la judecătoria din Ploiești. În această calitate, Iancu Caragiali asistă la investigațiile care au urmat evenimentelor și observă că toate părțile implicate deformează realitatea. Întâmplările din timpul republicii de la Ploiești spun multe despre viața politică românească, despre români ca ființe politice. Iar faptul că tânărul Caragiale a fost de față la acele scene e de o mare importanță pentru noi toți, căci experiența lui de atunci influențează pînă azi felul în care românii privesc politica și pe politicieni.

Bogdan Suceavă (n. 1969, Curtea de Argeș). Studii în matematică la Universitatea București și la Universitatea Statului Michigan. Profesor în Departamentul de Matematică de la California State University, Fullerton, SUA. Membru al PEN Club West USA. Prima distincție literară: Premiul I Nemira, în 1993, pentru nuvela ‘Imperiul generalilor târzii’. Autor al volumelor de proză ‘Teama de amurg’, Topaz, București, 1990; ‘Sub semnul Orionului’, roman, Artprint, București, 1992; ‘Imperiul generalilor târzii și alte istorii’, nuvele (Premiul CopyRo pentru proză), Dacia, Cluj Napoca, 2002, ed. a II a, LiterNet, 2003; ‘Bunicul s-a întors la franceză, istorii’, T (Fundația Timpul), Iași, 2003, ed. a II a, LiterNet, 2008; ‘Venea din timpul diez’, roman, Polirom, Iași, 2004, 2010, 2014, ediție maghiară, Noran, 2009, ediție bulgară, Paradox, 2009, ediție engleză, Northwestern University Press, 2011, ediție franceză, Ginkgo ed., 2012, ediție cehă, Paseka, 2014 (cartea lunii la iLiteratura.cz în mai 2014; traducătorul cărții, Jiri Nasinec, a primit premiul Joseph Jungmann pentru cea mai bună traducere în limba cehă din anul 2014); ‘Miruna, o poveste’, Curtea Veche, București, 2007, ed. a II a, 2008 (Premiul pentru Proză al Asociației Scriitorilor din București), ediție engleză, Twisted Spoon Press, 2014, ediție italiană, Atmosphere Libri, 2014, ediție slovenă, Modrijan Press, 2016; ‘Distanțe, demoni, aventuri’, Tritonic, București, 2007; ‘Vincent nemuritorul’, roman, Curtea Veche, București, 2008; ‘Noaptea când cineva a murit pentru tine’, Polirom, Iași, 2010 (Premiul I al Rețelei literare); ‘Memorii din biblioteca ideală’, Polirom, Iași, 2013; ‘Să auzi forma unei tobe’, nuvele, Millenium Press, Satu Mare, 2013; ‘Scrisori de la Polul Est’, Agol, București, 2015. Eseul sau ‘A Medieval Mystery: Nicole Oresme’s Concept of Curvitas’, scris împreună cu Isabel Marie Serrano și publicat inițial în ‘Notices of the American Mathematical Society’ (2015), a fost inclus în volumul Best Writings on Mathematics 2016, Princeton University Press.

În perioada 20-25 noiembrie, dar și în intervalul 16-20 decembrie 2016, Bogdan Suceavă va susține un turneu de promovare a noului său roman, Republica. Autorul va avea întâlniri cu cititorii din București — la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus (20 noiembrie), precum și la Librăria Humanitas Kretzulescu (25 noiembrie); Iași — la Librăria Orest Tafrali (22 noiembrie), precum și la Clubul de lectură Alecart (la Teatru FIX, 22 noiembrie); Cluj — la Facultatea de Brașov — la Librăria ‘Șt. O. Iosif’ (20 decembrie).