Cafeneaua de știință – Cum se construiește performanța – partea a II a
6 May 2019
Azi la Radio Romania Cultural: Diaspora. Dincolo de granițe
9 May 2019

Buletin cosmic

Buletinul cosmic realizat de Claudiu Tănăselia poate fi urmărit pe situl www.parsec.ro și pagina fe facebook parsec.ro

* A început asamblarea primelor 14 rachete europene Ariane 6, care vor zbura între 2021-2023 în paralel cu ultimele 8 rachete Ariane 5 folosite și în prezent. Între timp a început și construcția prototipului care va fi folosit inițial pentru teste la sol și care va fi lansat în spațiu în 2020, în ceea ce va fi zborul inaugural al noii rachete Ariane 6. Primele zboruri Ariane 6 sunt dedicate sateliților sistemului european de geolocalizare Galileo.

* A doua lansare din acest an a rachetei Electron avut loc duminică dimineață, urcând pe orbită trei sateliți de mici dimensiuni pentru Forțele Aeriene SUA. Racheta, denumită “That’s a Funny Looking Cactus” a fost lansată din peninsula Mahia din Noua Zeelandă, dar compania americană RocketLab speră să-și extindă activitățile și să poată până la finalul anului să lanseze rachete Electron și de la centrul Wallops din Virginia (SUA). Până în prezent, din 6 rachete Electron lansate, doar prima a eșuat în tentativa sa de a ajunge pe orbită și în viitor RocketLab speră să lanseze săptămânal câte o rachetă Electron. Propulsată de 9 motoare Rutherford, racheta de calibru ușor poate urca 150 de kilograme la 500 de kilometri altitudine.

* SpaceX a reușit a 5-a lansare proprie a anului sâmbătă dimineață și a lansat pe orbită capsula Dragon CRS-17, care a fost cuplată luni cu Stația Spațială Internațională, la modulul american Harmony. Capsula Dragon a fost încărcată cu 2.5 tone de provizii și experimente pentru echipajul aflat deja pe orbităj. Prima treaptă a fost recuperată cu succes pe barja “Of Course I Still Love You”, deoarece LZ-1, zona de la sol unde trebuia să aterizeze, este în continuare sub investigații, în urma exploziei capsulei Crew Dragon de la sfârșitul lunii aprilie, barja fiind însă mult mai aproape de țărm decât în cazul lansărilor spre GTO, prima treaptă efectuând manevre similare cu ce care ar fi adus-o la sol. Lansarea a avut loc de pe rampa SLC-40 de la Cape Canaveral, pentru că LC-39A a fost folosită de curând pentru Falcon Heavy. A fost o treaptă primară nouă, dar SpaceX și NASA speră să o folosească și pentru misiunile următoare CRS-18 și CRS-19, fiind pentru prima dată când NASA acceptă să fie folosită o treaptă primară de trei ori pentru misiuni CRS de aprovizionare a stației. A fost a 77-a lansare SpaceX, a 70-a lansare Falcon 9 și a 40-a recuperare a unei trepte primare. Lansarea a fost amânată două zile pentru a permite agenției spațiale americane să remedieze o problemă apărută la un canal de distribuție al curentului electric de la bordul ISS.

* Vineri, compania Blue Origin a lui Jeff bezos a efectuat un nou test (NG-11) al rachetei și capsulei New Shepard. A fost pentru a cincea oară când acestă rachetă a lansat o capsulă spre spațiu (New Shepard 3 și Crew Capsule 2.0) și al 11-lea test New Shepard în general, din 2015. Zborul de vineri a durat 10 minute și 10 secunde, vehiculul atingândso viteză maximă de 3568 km/h și un apogeu de 106 km (recordul îl deține zborul NG-9 din noiembrie, când capsula a ajuns până la 119 km altitudine). BlueOrigin promite că în acest an va transporta și turiști într-un astfel de zbor suborbital, folosind vehiculul New Shepard.

Sursa foto:  NASA https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss056e069835_orig.jpg

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță