Premiul Nobel pentru fizică: Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland
2 October 2018
Nobelul de anul acesta pentru chimie – ”un premiu pentru ce înseamnă să gândești în afara tiparelor”
3 October 2018

BULETIN COSMIC

 

  • Ariane 5, cea mai de succes rachetă europeană, a înregistrat săptămâna trecută cea de-a 100-a lansare. Ariane 5 este considerat un lansator de calibru greu, putând urca pe orbită geostaționară (35000 km) peste 11 tone.  După 2020, Ariane 5 urmează să fie înlocuită cu Ariane 6, însă până atunci mai are programate peste 20 de lansări, dintre care cea mai interesantă este de departe cea a telescopului spațial James Webb,  cel mai scump satelit lansat vreodată în spațiu.

 

  • NASA, agenția spațială americană, a împlinit în 1 octombrie 60 de ani de activitate.  Planul NASA pentru următoarea decadă este asamblarea unei noi stații spațiale, de această dată plasată pe orbita Lunii, ca parte a unei infrastructuri în spațiul cis-lunar, de unde astronauții vor putea aseleniza mai ușor decât au făcut-o în timpul programului Apollo și se vor pregăti pentru saltul spre Marte.

 

  • Vineri SpaceX a sărbătorit 10 ani de la prima lansare cu succes a unei rachete proprii, prima lansare orbitală a unei rachete cu combustibil lichid de către o companie privată.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță