”Unde Gravitaționale Atmosferice și Perturbații Ionosferice Asociate” – aceasta a fost tema seminarului găzduit marți, 30 octombrie, de Institutul de Științe Spațiale, ISS de la Măgurele
30 October 2018
O pledoarie pentru fantastic
1 November 2018

Buletin Cosmic

 

Buletinul cosmic realizat de Claudiu Tănăselia poate fi urmărit pe situl www.parsec.ro și pagina fe facebook parsec.ro

  • După ce a avut probleme săptămânile trecute cu unul dintre cele trei giroscoape rămase funcționale, telescopul spațial Hubble a redevenit funcțional vineri și deja sâmbătă a reînceput seria de observații științifice cu care ne-a obișnuit în ultimii 28 de ani de când se află în spațiu.
  • Prima tentativă privată chinezească de a lansa un satelit s-a încheiat cu un eșec sâmbătă, după ce o rachetă în trei trepte, cu combustibil solid, nu a reușit să plaseze pe orbită un satelit experimental, denumit Weilal-1.

 

  • În noaptea de duminică spre luni, o rachetă chinezească dar convențională de această dată, Changzheng-2C a lansat satelitul francez CFOSAT, dedicat studiilor oceanografice. A fost a 31-a lansare pentru China, care se află în grafic pentru a-și atinge cele 40 de lansări orbitale planificate la începutul anului.
  • Lansată în 12 august 2018, sonda Parker a doborât deja două recorduri, la doar 78 de zile după lansare: a devenit la începutul acestei săptămâni cel mai rapid obiect creat vreodată de om, atingând o viteză de peste 245000 km/h și s-a apropiat la cea mai mică distanță de Soare: doar 42 milioane kilometri de suprafața Soarelui.
  • Luni dimineața, la ora 06:02, o rachetă japoneză H-2A a lansat pe orbită satelitul GEOSAT-2, dedicat monitorizării gazelor cu efect de seră din atmosfera Pământului, de la o altitudine de peste 600 kilometri. Lansarea a avut loc de la centrul spațial Tanegashima din Japonia.
  • Sonda europeană Mars Express a surprins un fenomen meteo mai rar, petrecut în atmosfera marțiană. Un nor cu lungimea de peste 1500 de kilometri a fost observat pornind de la vulcanul Arsia Mons, în apropierea ecuatorului marțian, deși acesta nu avea vreo legătură cu activitatea vulcanică.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță