Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe: Statistica pe care am învățat-o eu și pe care o aplic, folosește și încearcă să estimeze incertitudinile – 11 februarie 2021
11 February 2021
Instinctul
12 February 2021

Buletin cosmic: Hope (Al-Amal) și Tianwen-1 ridică numărul sondelor active pe orbita Planetei Roșii la opt

Capsula Dragon “Resilience” care urmează să-l trimită pe Jared Isaacman pe orbită

Ca în fiecare vineri, colaboratorul nostru Claudiu Tănăselia, autorul site-ului www.parsec.ro, vine cu știrile din spatiul cosmic.
Sonda arabă Hope (Al-Amal) a ajuns cu bine pe orbita lui Marte.

Manevra de frânare a celor 6 motoare a durat 27 de minute și a plasat sonda pe o orbită temporară (1000 x 49380 km) în jurul Planetei Roșii. După aproximativ 40 de ore, o nouă manevră va circulariza orbita, însă cea mai dificilă parte a misiunii a trecut cu bine. Emiratele Arabe Unite devin astfel al doilea stat, după India, care reușesc o inserție orbitală din prima încercare și al cincilea stat care reușește să plaseze o sondă pe orbita lui Marte. Hope (Al-Amal) este în prezent a 7-a sondă activă aflată pe orbita lui Marte, după Mars Odyssey (NASA, 2001), Mars Express (ESA, 2003), Mars Reconnaissance Orbiter (NASA, 2006), MAVEN (NASA, 2014), Mangalyaan (ISRO, 2014), Trace Gas Orbiter (ESA, 2016). Sonda Hope a fost construită de Universitatea Boulder din Colorado și lansată în 20 iulie 2020 de o rachetă H-2B japoneză. Aceasta urmează să petreacă cel puțin doi ani pe orbita lui Marte.

După ce săptămânile trecute compania Axiom Space a anunțat primul echipaj privat care va ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale (în 2022), SpaceX a anunțat recent că pregătește, pentru finalul acestui an, prima misiune orbitală privată, condusă de miliardarul Jared Isaacman (37 ani). Isaacman spune că va folosi această misiune în scop caritabil, pentru atragerea a 200 milioane de dolari pentru un spital de copii din statul american Tennessee, St. Jude Children Research Hospital. Celelalte trei locuri libere din capsula Dragon vor fi ocupate după cum urmează: de o femeie, a cărei identitate încă nu a fost dezvăluită, dar care lucrează la spitalul menționat anterior; un câștigător al unei loterii organizate pentru atragerea de fonduri pentru spitalul St. Jude și al patrulea loc va fi atribuit unui utilizator al platformei Shift4Shop, dezvoltată în trecut de Jared Issacman. Misiunea se va numi Inspiration4 și trebuie notat că echipajul nu va ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale, ei vor orbita Pământul pe orbită joasă, înainte să se întoarcă acasă. Pentru acest zbor, SpaceX va folosi capsula Dragon Resiliance, care se află acum andocată la ISS și cu care a ajuns în spațiu echipajul Crew-1 din 16 noiembrie 2020.

Sonda chineză Tianwen-1 a intrat miercuri pe orbita planetei Marte! (la mai puțin de 24 de ore după ce sonda arabă Hope a reușit același lucru). În prezent există 8 sonde active pe orbita Planetei Roșii (un record) și alte două sonde la sol (Curiosity, un rover, și InSight, o platformă staționară), iar misiunea americană Mars 2020 va ajunge pe suprafața planetei în 18 februarie. Landerul chinez va porni spre suprafața planetei cândva în luna mai sau iunie, folosind un sistem extrem de complex, similar cu cel folosit de NASA pentru roverele Curiosity și Perseverance.

Detalii pe site-ul www.parsec.ro și pe https://www.facebook.com/parsec.ro/.

Sursa foto: Nasa.gov https://www.nasa.gov/image-feature/spacex-s-crew-dragon-spacecraft-and-falcon-9-rocket

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță