Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – High rise (2015) în regia lui Ben Wheatley
5 March 2021
Despre viitorurile din SF
5 March 2021

Buletin cosmic – Kate Rubins și Victor Glover pregătesc instalarea următoarelor șase panouri solare de nouă generație

Astronauții (din stânga) Kate Rubins și Victor Glover sunt fotografiați în timpul pasajelor spațiale anterioare pe stația spațială (Sursa foto: NASA: https://blogs.nasa.gov/spacestation/2021/02/28/)

La 29 de ani, Hayley Arceneaux va deveni cel mai tânăr astronaut american care va ajunge pe orbită! Aceasta se va alătura echipajului Inspiration-4, misiune organizată și condusă de miliardarul Jared Isaacman. Prima misiune comercială orbitală va fi lansată cândva înainte de finalul anului 2021, la bordul unei capsule Dragon, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX. De fapt, pentru Inspiration-4 urmează să fie folosită chiar capsula care se află acum andocată la Stația Spațială Internațională (Resilience) și care va reveni pe Pământ în această primăvară (Inspiration-4 nu implică andocarea capsulei Dragon cu ISS, doar un zbor orbital al echipajului). Hayley Arceneaux este o fostă pacientă și în prezent medic în cadrul St. Jude Children’s Research Hospital (Tennessee), instituția pentru care Isaacman dorește să adune fonduri caritabile în cadrul misiunii Inspiration-4. Ocupanții celorlalte două locuri încă disponibile în capsula Dragon urmează să fie anunțați în viitorul apropiat.

RocketLab se extinde! După 18 lansări orbitale ale rachetei de calibru ușor Electron, în ultimii trei ani (din care două ratate), Peter Beck anunța listarea companiei la bursa NASDAQ (începând cu al doilea trimestru al anului, cu evaluare inițială de 4.1 miliarde de dolari – simbol $RKLB), dar și dezvoltarea unui lansator nou, de calibru mediu, reutilizabil, denumit Neutron, dedicat megaconstelațiilor, sondelor interplanetare, dar și zborurilor cu echipaj. Neutron urmează să debuteze în 2024 și va putea plasa opt tone pe orbită terestră joasă (similar cu racheta Antares). Neutron urmează să folosească pentru lansare centrul spațial Wallops din Virginia (de unde în acest an va zbura și racheta Electron).

În aceste momente, Kate Rubins și Victor Glover se află în afara stației spațiale internaționale, pentru o activitate extravehicualară dedicată pregătirii instalării următoarelor șase panouri solare de nouă generație, produse de Boeing, care urmează să ajungă la bordul ISS începând cu sfârșitul acestui an, cu ajutorul capsulelor Dragon. După instalare, noile panouri solare urmează să ofere cu 20-30 la sută mai multă energie stației spațiale (cele vechi rămân la locul lor). Această activitate extravehiculară este continuarea celei desfășurate luni, la care au participat aceiași doi astronauți (și în care Victor Glover și-a tăiat partea exterioară a degetului arătător al mănușii costumului de astronaut, dar acest incident nu a reprezentat un pericol pentru echipaj).

Buletinul cosmic realizat de Claudiu Tănăselia poate fi urmărit pe site-ul https://www.parsec.ro/bul/101 și pagina de facebook https://www.facebook.com/parsec.ro.

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță