Dimensiunea științifică a artei: Elena Badea – Istoria civilizației poate fi scrisă și prin istoria materialelor pe care oamenii le-au folosit
16 October 2020
AntareSFest, ediție specială
16 October 2020

SpaceX va lansa o nouă capsulă Dragon încărcată cu provizii și experimente științifice

Buletin Cosmic nr. 92

Buletinul cosmic realizat de Claudiu Tănăselia poate fi urmărit pe siteul https://www.parsec.ro/bul/092  și pagina de facebook https://www.facebook.com/parsec.ro.

Blue Origin a efectuat marți, 13 octombrie, un nou test al vehiculului și capsulei New Shepard. A fost vorba ca și până acum de un zbor suborbital, primul din acest an și al 13-lea zbor în care, printre experimentele obișnuite, a fost testat un sistem de aselenizare al viitorului lander pe care Blue Origin îl construiește pentru programul Artemis al NASA. A fost al 7-lea zbor consecutiv pentru vehiculul New Shepard, care după ce a atins limita spațiului cosmic a revenit controlat pe o rampă aflat la peste trei km de rampa de lansare. Blue Origin nu a precizat când vor începe zborurile spațiale cu echipaj la bordul capsulei, dar a confirmat că mai are nevoie de câteva teste înainte ca primii turiști să urce la bord.

Miercuri dimineață, la ora 08:45, o rachetă Soyuz-2.1a a lansat de la Baikonur capsula Soyuz MS-17 spre Stația Spațială Internațională. La bord s-au aflat trei astronauți: Sergei Ryzhikov (RSA), Sergei Kud-Sverchkov (RSA) și Kate Rubins (NASA), care a împlinit 42 de ani chiar în ziua lansării. Ea va fi, cel puțin pentru o perioadă de timp, ultimul astronaut american lansat de o capsulă Soyuz; contractul dintre NASA și Roscosmos s-a încheiat și nu a mai fost actualizat, ca urmare a zborurile cu echipaj ce urmează să fie derulate de SpaceX și Boeing. Cu toate acestea, este posibil ca în viitor americani să zboare cu Soyuz și ruși cu capsule americane, într-un program de tip barter. Sergey Kud-Sverchkov s-a născut chiar în Baikonur, fiind unul dintre puținii astronauți (poate singurul?) care a fost lansat spre orbită chiar din orașul său natal. În același timp, capsula Soyuz MS-17 a stabilit un record: timpul dintre lansare și andocarea la ISS a fost de doar 3 ore și 3 minute (adică 2 orbite ale Pământului), procedură exersată în trecut de navele Progress și de acum disponibilă și pentru zborurile cu echipaj. În prezent, echipajul de la bordul ISS este compus din 6 astronauți, însă Anatoli Ivanishin, Ivan Vagner și Cris Cassidy urmează să revină pe Pământ săptămâna viitoare, cu capsula Soyuz MS-16.

Următorul echipaj care va ajunge pe orbită va fi cel din cadrul misiuni USCV-1 în primul zbor operațional al capsulei Dragon. Victor Glover, Mike Hopkins, Shannon Walker și Soichi Noguchi vor decola la mijlocul lunii noiembrie și vor rămâne la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru o perioadă de 6 luni. Programată inițial pentru 30 octombrie, lansarea capsulei Dragon (botezată Resilience) a fost amânată două săptămâni pentru ca SpaceX să poată investiga o problemă apărută în timpul pregătirilor pentru lansarea unei alte rachete Falcon 9, care trebuia să lanseze un satelit GPS. La câteva săptămâni după lansarea astronauților, SpaceX va lansa o nouă capsulă Dragon, de această dată plină cu provizii și experimente științifice, aceasta fiind prima dată când compania lui Elon Musk folosește noua generație a capsulei Dragon pentru un zbor cargo.

SLS sau Space Launch System se pregătește pentru o serie de două teste vitale pentru viitorul rachetei și al programului Artemis. Prima treaptă care urmează să zboare în 2021 în misiunea Artemis-1 se află în aceste zile la centrul Stennis din Mississippi. NASA a anunțat că în 30 octombrie va avea loc o simulare a numărătorii inverse, în care se vor testa toate subsistemele rachetei, inclusiv umplerea cu combustibil, pentru prima dată, a rezervoarelor principale. Dacă totul decurge bine, două săptămâni mai târziu este programată testarea celor 4 motoare RS-25 cu care este echipată prima treaptă a rachetei, ceea ce presupune pornirea și funcționarea lor pentru 8 minute, atât cât va dura zborul primei trepte după lansare, înainte de separarea de treapta secundară. Racheta urmează să fie apoi transportată în Florida, la Kennedy Space Center, unde o așteaptă deja cele două boostere auxialiare cu combustibil solid, treapta secundară, capsula Orion și modulul de serviciu european. Tot ansamblul va fi pregătit pentru lansarea din noiembrie anul viitor care va înscrie capsula Orion pe o traiectorie în jurul Lunii, într-un prim pas spre aselenizarea din 2024.

Duminică, 11 octombrie, o rachetă Changzheng-3B a lansat satelitul Gaofen-13 de la centrul spațial Xichang. Lansarea a avut loc la ora 19:57 ora României și satelitul a fost trimis pe orbită geostaționară, existând zvonuri care spun că acesta ar fi unul cu dublu rol, civil și militar. A fost a 70-a lansare a unei rachete Changzheng-3B din februarie 1996, rachetă care a suferit de atunci doar 2 eșecuri.

Imaginea 1: Capsula Soyuz MS-17 apropiindu-se de Stația Spațială Internațională pentru andocarea la portul Rassvet. Sursă foto: Ivan Vagner

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță