Dimensiunea științifică a artei: Cătălin Beldea – Îndrăgostit de eclipse
27 May 2022
În așteptarea târgului de carte
27 May 2022

Buletin cosmic – Starliner a ajuns la Stația Spațială Internațională

 

27 mai 2022

Știrile pe larg pot fi citite pe site-ul parsec.ro

  • Starliner a ajuns la Stația Spațială Internațională

După mai multe amânări și probleme tehnice, în cele din urmă capsula Starliner a andocat sâmbătă, 21 mai,  la modulul Harmony al Stației Spațiale Internaționale. Unele mici probleme au fost rezolvate când Starliner se afla la 200 metri de stație, ceea ce a dus la amânarea andocării pentru următoarea orbită, din cauza condițiilor de iluminare nefavorabile. La a doua încercare, au fost probleme cu sistemul de andocare, însă până la urmă acestea s-au rezolvat și capsula a andocat la ISS. Deschiderea sasului dintre capsulă și stația spațială a avut loc câteva ore mai târziu. Starliner a transportat 227 kilograme de echipamente și provizii pentru echipajul de la bord.

  • Voyager-1 trimite date ciudate, de la peste 23 de miliarde de kilometri de Pământ

Datele primite de la sistemul de control al orientării sondei Voyager-1 par să nu aibă nici un sens, sunt haotice și nu reflectă starea curentă a sondei, care pare să aibă o orientare normală (dacă nu ar avea antena îndreptată spre Pământ, nu ar putea să primească și să trimită date). Altfel, datele primite de la sondă indică faptul că aceasta nu are alte probleme și că se află într-o stare normală. NASA investighează în prezent această anomalie, pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu Voyager-1. Sonda, lansată în 1977, se află la 23.3 miliarde de kilometri de Pământ.

  • Costumele de astronauți de la bordul ISS, imposibil de folosit

Costumele de astronaut de la bordul Stației Spațiale Internaționale, utilizate pentru ieșiri în spațiu în cadrul activităților extravehiculare, nu mai pot fi deocamdată folosite, a declarat NASA. Toate activitățile extravehiculare au fost amânate până când NASA va găsi motivele pentru care în casca lui Matthias Maurer a fost găsită apă, după ultima activitate extravehiculară efectuată din sectorul american al ISS (în luna martie). Cantitatea de apă din cască nu i-a pus viața în pericol —așa cum s-a întâmplat în 2013 în timpul unei activități extravehiculare a italianului Luca Parmitano, însă faptul că până în prezent nu s-a găsit sursa acestei scurgeri este ceea ce îngrijorează agenția spațială americană. În iulie, costumul de astronaut purtat de Maurer va fi trimis pe Pământ la bordul unei capsule Dragon, pentru investigații amănunțite. În următoarea perioadă erau programate mai multe activități extravehiculare pentru montarea noilor panouri solare, însă acestea au fost amânate pe perioadă nedefinită, până la finalizarea investigațiilor.

Foto: https://twitter.com/SergKorsakov/status/1527817265332244485?s=20&t=yaRpDZfVI6oKmn81CWmZGw (Sursa: Serghei Korsakov/Twitter)

Rubrică realizată de Claudiu Răănăselia și Mihaela Ghiță