Interviu cu Anca Pavel Nedea, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism
21 September 2016
Bilet de îmbarcare spre… malul mării şi apoi către Japonia, la Yokohama…
24 September 2016

Bulgaria bucolică şi încă 12 destinaţii din altă vreme

Veliko Tarnovo, Bulgaria

După cum a constatat Robert Nurden când a cumpărat o casă acolo, Bulgaria este o ţară în afara timpului, unde viaţa este trăită într-un ritm mai lent.

„Ei nu folosesc cuvântul organic aici, pentru că totul este organic”, scria el în 2013 pentru Telegraph Travel. „Cartofii au gust cremos, ardeii îţi lasă gura apă, nucile sunt suculente. Zona rurală este poate aşa cum era cândva cea din Europa occidentală, cu 100 de ani în urmă sau mai mult”.
Este de asemenea cea mai ieftină destinaţie de vacanţă din Europa, conform unui recent raport, şi unul din cele mai bune locuri din lume pentru o vacanţă alpină.

Dar înainte de a începe să-ţi planifici călătoria, mai vezi şi alte 12 destinaţii neatinse de timp.

Albania
Caroline Shearing de la Telegraph Travel s-a bucurat de o călătorie memorabilă în Albania, anul trecut. „Aerul cald zumzăia de albine în timp ce treceam pe lângă o femeie care trăgea după ea o capră îndărătnică”, scrie ea. „A urmat priveliştea suprarelistă a unui peşte cu gura deschisă care venea clătinându-se spre noi, în timp ce un bărbat pe o bicicletă se lupta să-şi ducă însoţitorul mare şi alunecos. Banda netedă şi cenuşie de drum care ne transportase la graniţa albaneză devenise acum o pistă plină de găuri şi aveam impresia nu doar că am traversat o limită geografică, dar totodată că ne-am întors înapoi în timp.

România
În satele carpatine din România, cai şi căruţe şi ţărani care duc coase sunt şi acum ceva obişnuit. George Butler, artist din Londra, a făcut aici o vizită, anul trecut. El dorea de fapt să se documenteze în domeniul arhitecturii, dar a ajuns să fie deturnat. „La fel ca întotdeauna, am fost întors din drum de oameni şi de ceea ce făceau ei şi de modul în care o făceau”, spune el. „A doua oară când am fost acolo, clădirile au devenit contextul pentru lucrurile care se petreceau: cositul manual, alimentarea cu apă din fântâni, mulgerea vacilor şi caprelor – întreaga viaţă rurală cotidiană”.

Sighisoara, Romania

Sighisoara, Romania

Belarus
După cum explica Mark Rowe încă în 2008, după o călătorie pentru Telegraph Travel, Belarus are ceva liniştitor sovietic, inclusiv statuile supravieţuitoare ale lui Lenin. „Când intri în Minsk, vei vedea un cartier de locuinţe obosit plin de picturi murale izbitoare ale unor familii fericite şi muncitori în posturi fraterne”, spune el. „Deasupra apartamentelor, o lozincă proclamă: „Să înflorească Belarusul nostru natal”.

Tombstone, Arizona
Bătălia de la OK Corral a fost un fapt real. Cei trei bărbaţi doborâţi în 1881 sunt îngropaţi în cimitirul din Boothill. Tombstone păstrează un farmec de secol XIX.

Transnistria
În statul separatist prorus din Moldova, încă se mai înalţă statui ale lui Lenin în pieţele oraşelor şi lozinci comuniste încă mai sunt afişate pe ziduri. Există chiar şi o „Înaltă şcoală Che Guevara de conducere politică”. Pentru a afla mai multe despre regiune, Rory MacLean şi fotograful Nick Danziger au scris o carte: Înapoi în URSS: aventuri eroice în Transnistria.

Frinton-on-Sea, Marea Britanie
În Marea Britanie sunt câteva locuri unde ritmul schimbării pare a fi îngheţat, între ele şi Frinton-on-Sea din Essex – capitala pajiştilor şi ceştilor de ceai din Marea Britanie. Este înspăimântător de respectabilă şi administrată de mulţi ani conform regulilor cartei fondatoare din secolul XIX, care au scos în afara legii explicit cârciumile pentru a evita atragerea unor locuitori nepotriviţi. Primul – şi în continuare singurul – local unde se bea a primit în cele din urmă autorizaţie în 2000. Mai este şi un magazin de peşte şi cartofi prăjiţi, care are grijă să nu-i atragă pe acei clienţi care merg la Clacton, mai în josul drumului. „Este un orăşel liniştit litoral”, explică website-ul său.

Muntele Athos, Grecia
Acest munte şi peninsula din nordul Greciei găzduieşte peste 2.000 de călugări care duc o viaţă ascetică într-una din cele 10 de mănăstiri ortodoxe răsăritene. Cei din afară au voie să viziteze cu permise speciale – cât timp nu sunt femei (aşa cum se întâmplă de peste 1000 de ani). Dacă nu vi se pare atractiv, mergeţi pur şi simplu până în inima celor mai multe insule greceşti şi veţi găsi locuri idilice, unde oamenii vârstnici încă joacă table pentru pahare reci de ouzo, în cafeneaua satului, şi unde se află satele adormite din regiunea Sfakiotes şi extraordinara fostă capitală a Karya.

Cuba
Situaţia se schimbă rapid, o dată cu investiţiile şi turismul în creştere, după detensionarea relaţiilor cu SUA, dar unele părţi din Cuba – de exemplu Trinidad – continuă să fie minunat de adormite. Şi, desigur, mai sunt şi maşinile din anii 1950.

Nanjie, China
Nanjie din centrul Chinei aplică în continuare modelul egalitarist maoist – fiind astfel o atracţie turistică. „La ora 6.15 în fiecare dimineaţă, aerul se umple brusc de cântece de laudă la adresa puternicului lider defunct al Chinei, Mao Zedong”, explica o relatare de la BBC din 2013. „Odele apar peste tot pe străzile goale, din megafoane, de la fiecare lampă din iluminatul public. Venitul de bază este scăzut… dar membrii comunei primesc şi apartamente fără chirie, cu utilităţi şi alimente de bază incluse, plus educaţie”. Totuşi, succesul acestor politici este foarte îndoielnic. În 2008, ziarele din Hong Kong si din Guangzhou au scris despre o poveste amintind de scandalul Enron, conform căreia triumful satului ar fi fost clădit cu credite secrete de 120 de milioane de lire sterline de la Banca Agricolă a Chinei.

Asia Centrală
Cu noile lor capitale construite cu bani din petrol, statele de genul Turkmenistanului, Azerbaidjanului şi Kazahstanului sunt departe de a fi desuete – asta cu excepţia cultului personalităţii care este un instrument important al statului. În Turkmenistan, Saparmurat Niyazov, lider din 1985 până în 2006, era extrem de mândru de el. Panouri cu imaginea lui erau amplasate în toată ţara, şcolile cereau să fie folosită cartea lui, Ruhnama, ca instrument de predare şi exista chiar un mit creaţionist în jurul lui. Deşi a dat uitării meritele regimului Niyazov, actualul preşedinte turkmen, Gurbanguly Berdimuhamedov foloseşte metode similare. În Azerbaidjan, tablouri ale lui Haydar Aliyev – lider din 1993 până în 2003 – erau atârnate pe ziduri în toate localităţile în timpul regimului lui şi îi erau dedicate monumente şi muzee, care pot fi văzute şi acum în cele mai multe oraşe. Succesorul lui, fiul său desemnat democratic, Ilham Aliyev (fost membru al biroului politic) are şi el preferinţă pentru propriul chip. Iar în Kazahstan, este Nursultan Nazarbaiev (lider din 1989). Îi puteţi vedea amprenta (imortalizată într-un tablou), numeroase statui şi un muzeu didicat lui, cu decoraţiile acordate de guverne străine (inclusiv al Marii Britanii). Mai găsiţi şi un set de mingi de golf care i-au fost date de Bill Clinton.

Madeira
„Madeira te face să crezi că eşti încă în 1974”, crede Chris Leadbeater de la Telegraph Travel. Este cu siguranţă un loc bucolic, atrăgând o clientelă matură cu peisajul său spectaculos şi minunile botanice. Pentru o experienţă într-adevăr de modă veche, beţi ceaiul de după-amiază pe veranda de la Reid’s – îşi serbează a 125-a aniversare anul acesta şi a fost mult timp favorita vizitatorilor britanici (Sir Winston  Churchill printre ei) – o până nu demult, o parte a sălii de mese a fost rezervată printr-o regulă nedeclarată pairilor locali.

Route 66, America
În anii ’40 si ’50, Route 66 era numită cândva „Strada principală a Americii”, străbătând multe localităţi mici din Midwest şi sudvest. Deşi tronsonul de şosea original a fost privatizat în 1984, Historic Route 66 păstrează o mare parte din atmosfera de altădată. Există hoteluri kitsch şi restaurantele abundă, ca şi numeroasele „atracţii” superdimensionate de la marginea drumului.

sursa: RADOR