Dimensiunea științifică a artei: Peter Gate – Laser trip – Când lumina devine sunet?
1 February 2021
Dimensiunea științifică a artei: Peter Gate – Laser trip – călătoria luminii către sunet. ep. 2
2 February 2021

Cafeneaua de știință – 1 februarie 2021 – SARS-CoV-2. Unde suntem?

Foto: pixabay.com

 
 
La puțin peste un an de la declanșarea epidemiei de COVID-19, cauzată de noul coronavirus, denumit oficial SARS-CoV-2, omenirea a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de COVID-19 și peste 2.200.000 de decese (https://www.worldometers.info/coronavirus/).
Avem, deja, aprobate și în uz trei vaccinuri – două, cu tehnologie ARN și unul, care folosește adenovirus atenuat – și cel puțin alte trei în faze de teste clinice 2 și 3.
Avem, însă, deja și trei variante ale SARS-CoV-2 și o mulțime de mutații la fiecare dintre acestea.
Prin urmare, unde suntem?

Foto: pixabay.com

Încercăm un răspuns la prima ediție din acest an a Cafenelei de știință, la care puteți urmări un fragment din dezbaterea Cu bună știință organizată pe 27 ianuarie a.c., online, de Bucharest Science Festival (https://www.facebook.com/events/1158168687967538) și Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro), cu tema ”Noile vaccinuri, punct de cotitură în criza pandemiei”.
 
 
Invitate: Simona Ruță, prof.univ.dr în virusologie, Prorector cu Cercetare Științifică, UMF ”Carol Davila” din București și coordonatoarea Departamentului  ”Viroze virale emergente” al Institutului de Virusologie “Șt. S. Nicolau” al Academiei Române și Andreea Moldovan, medic primar boli infecțioase și specialist în epidemiologie, pînă de curînd, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, de câteva săptămâni – Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.