Lumea în care vom trăi – o lume a Tehnologiilor Generice Esențiale
7 November 2016
Cel mai bun documentar al anului ajunge în această săptămână la Brașov
7 November 2016

Cafeneaua de știință – Inteligență, educație, curaj, adică: ANTREPRENOR

  Avem veterani și aspiranți diseară la Cafeneaua de știință de la Seneca Anticafe

            Veterani într-ale antreprenoriatului – Bogdan Micu – și (ceva mai) aspiranți (deși numai prin comparație) Alexandra Butmălai, Flavia Oprea, Alexa Blidariu, Călin Enache, Luca Știrbăț, Călin Ungureanu și Mircea Ignat.

           Cu toții și-au dorit altceva, au avut curaj și au încercat.

            Veteranul antreprenoriatului, Bogdan Micu, a intrat în lumea afacerilor la vârsta de 14 ani, când și-a înființat prima companie (cu care vindea echipament sportiv pentru ascensiunea montană). Astăzi are la activ 12, ultima – o companie multinațională de succes și este promotorul unui nou model de antreprenoriat.

            Presa scrie despre el ca despre ”voluntarul de la mediu” pentru că este înr-adevăr și voluntar și, printre altele, luptă pentru conservarea vieții sălbatice, pentru reducerea poluării, stoparea tăierilor ilegale de lemn – a contribuit la crearea aplicației „Inspectorul Pădurii”, prin care orice persoană poate verifica de pe un smartphone dacă un transport de lemn are sau nu acte în regulă, șamd.

14936960_10211252723736713_114838044_n

            Flavia Oprea este studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare și își dorește să revoluționeze medicina, fără a deveni doctor însă.

Este Product Manager-ul start-up-ului ENTy, un device medical pentru medici ORL-iști sau neurologi ce diagnostichează echilibrul urechii interne și verifică postura pacientului în timp real.

            Câștigătoare, alături de coechipierii ei, a competiției internaționale Microsoft Imagine Cup, Flavia își dorește să ducă mai departe către succes produsul finalENTy.

Alexandra Butmălai  este antreprenor social.

Are 19 ani și vrea să schimbe educația practică din România!

A început Fabrica de exprimente la 17 ani și are mai bine de 20 de membrii liceeni in echipa care o ajută să își transforme visul în realitate. În cadrul Fabricii au creat o trusă de experimente pe nume #1WOW, ce cool e apa! și organizează show-uri științifice pentru copii. Au făcut experimente cu peste 2500 de copii din toată țara și s-au lansat printr-o campanie de crowdfunding.

 

            Alexa Blidariu, Călin Enache, Luca Știrbăț și Călin Ungureanu sunt, toți, elevi de liceu (în clasa a XI a) și coechipieri în echipa Motion.

            Cea mai importantă temă de cercetare a echipei Motion este cea prin care realizează textile iluminate pentru cluburi utilizind programare și sisteme electronice încorporate, un produs pentru care au deja comenzi!

În echipa Motion, fiecare își are rolul lui binestabilit: Luca Știrbăț are competențe în inovare și antreprenoriat dar și în conducere căci este șeful echipei Motion!

            Alexa Blidariu se pricepe la inovare culturală și antreprenoriat cultural. Este la clasa de sculptură a Liceului de Arte plastice ”Nicolae Tonitza” din București, scrie poezii, desenează foarte bine și își exersează talentele actoricești la teatrul Masca.

Călin Enache și Călin Ungureanu sunt, ambii, experți în electonică și  informatică.

Pe toți cei din echipa Motion i-a descoperit și le-a cultivat și pasiunea pentru știință  Mircea Ignat, dascăl fără a fi profesor la catedră (căci e inginer, dr. ingier), care a vrut altceva de la sistemul de învățământ și de aceea a creat Centrul de Initiere în Cercetarea Științifică a Tinerilor Olimpici ”Alexandru Proca” din cadrul Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA din București, acolo unde îi adună și-apoi le dă drumul în lumea științifică și nu numai, copiiilor ce se descoperă, la rândul lor, pe drum, pasionați de știință.

Diseară o să aflăm de ce și cum fac ce fac – altceva și altfel – toți acești curajoși, mai tineri sau mai seniori – în direct, pe toate frecvențele Radio România Cultural și video on line, pe www.radioromaniacultural.ro, între 19.00 și 21.00

De la Seneca Anticafe, acolo unde îi așteptăm pe toți ceilalți curioși și curajoși, care știu că întotdeauna mai au ce învăța și nu se tem de modele!

Realizator și moderator: Corina Negrea