”Orașul interzis” (Beijing) – Palatul Imperial din China
24 January 2020
Lacul Baikal – ”Galapagos-ul Rusiei”
31 January 2020

Călătorie în jurul lumii – Sâmbătă 25 Ianuarie 2020 ora 19

Realizator Magdalena Tara

Invitat special E.S. Doamna Marjut Akola  – Ambasadorul Republicii Finlanda in Romania

Cu participarea actorilor Annemary Ziegler si Vasile Mentzel

Pe 6 Decembrie, Finlanda işi sărbătoreşte Ziua naţională, fiind ziua in care şi-a proclamat independenţa, in 1917.

Finlanda sau Republica Finlandei este o ţară din Europa de Nord, membră a Uniunii Europene din anul 1995, Naţiunilor Unite şi a zonei Euro. Finlanda are ieşire directă la Marea Baltică prin intermediul Golfului Botnicla vest şi Golfului Finic la sud.

Finlandeza este o limbă aglutinantă ce aparţine familiei de limbi ugro-finice, grup care cuprinde estona, lapona şi maghiara.
Finlanda este democraţie parlamentară, condusă de preşedinte, primul-ministru şi Eduskunta, şi işi are sediul in Helsinki. Preşedintele Republicii Finlanda este ales prin vot direct pentru o perioadă de 6 ani de către populaţia cu drept de vot.
Finlanda este ţara celor 1.000 de lacuri şi insule: 187.888 de lacuri şi 179.584 de insule mai precis. Peisajul finlandez este mai intai de toate acoperit de puţine coline, punctul său cel mai inalt fiind Haltitunturi cu 1.328 m, din nordul extrem al Laponiei. Substratul petrografic prezintă caracteristicile reliefului glaciar modelat de catre gheţari. Subsolul finlandez se află in prezent intr-o continuă dezvoltare.

Un colorit magnific al Finlandei il are Iarna. in părţile de Sud ale ţării zăpada incepe să cadă pe la sfarşitul lui noiembrie şi se topeşte prin aprilie. in părţile de Nord ale ţării iarna este mai lungă cu aproximativ o lună. Cu venirea iernii, Finlanda se transformă intr-o poveste de iarna.

Sursa foto: National Geographic

Text: Wikipedia