ILUSTRATE DIN CUBA – Las Terrazas
19 May 2019
Bilet de îmbarcare spre… Moldova şi mai apoi… către Thailanda, la Bangkok
25 May 2019

Azi la Radio România Cultural: Călătorie în jurul lumii – Sâmbătă 25 mai ora 19

Foto: Ministerul Turismului Israel

Realizator Magdalena Tara

Invitat special   E.S. Domnul David Saranga Ambasadorul Israelului in România

Cu participarea actorilor

Alina Tomi – Teatrul Evreiesc de Stat

Dan Schlanger – producător, regizor, Președintele Bucharest Jewish Film Festival

     Ziua independenţei reprezintă aniversarea declarării independenţei Statului Israel, la data de  14 mai 1948. Această dată variază, an de an, în funcţie de calendarul religios ebraic, fiind a 5-a zi a lunii Iyar. In acest an a fost sarbatorită pe 8 mai.

     Israelul, cu trecutul său istoric şi religios fascinant şi tumultuos, este astăzi loc de pelerinaj pentru evreii, creștinii şi musulmanii din întreaga lume. Pe teritoriul ţării se găsesc numeroase oraşe şi ruine antice, multe dintre acestea fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO: Fortăreaţa antică Masada (2001); Vechiul oraş Acre/Akko (2001); Oraşul Alb/Tel Aviv (2003); Tell-urile biblice Megiddo, Hazor, Beer Sheba (2005); Drumul tămâii – oraşele din Deşertul Negev (2005); Locurile sfinte Baha’i din Haifa şi vestul Galileei (2008); Siturile de pe Muntele Carmel – peşterile Nahal Me’arot/Wadi el-Mughara (2012); Peşterile Maresha şi Bet-Guvrin (2014); Necropola de la Bet She’arim (2015).

     Ziua limbii şi teatrului idiş este sărbătorită în România începând cu anul 2018, la data de 30 mai.

     Ziua de 30 mai amintește de data nașterii, în anul 1901, a poetului şi prozatorului Iţic Mangher, unul dintre maeştrii literaturii idiş din prima jumătate a secolului XX pe plan mondial, considerat cel mai important şi reprezentativ autor de limbă idiş din România.

Joi 30 mai la ora 12 va avea loc în cadrul Târgului de carte Bookfest lansarea volumului “Un băiețel in căutarea lui Dumnezeu” semnat de scriitorul polonez de limba idiș Isaac Bashevis Singer, laureat al Premiului Nobel pentru literatura (1978), ediție prefațată si îngrijită de conf. univ. dr. Camelia Crăciun – Secția de Studii Iudaice – Universitatea București.

     Umorul evreiesc este tema editiei cu numărul 9 a Bucharest Jewish Film Festival, eveniment ce se va desfășura in luna octombrie a acestui an. Președintele Bucharest Jewish Film festival este regizorul și producătorul Dan Schlanger.

     Filmul “Life above all”  (Africa de Sud – Germania) – coproducător Dan Schlanger  – a fost prezentat în cadrul secțiunii Un certain regard la Fstivalul de la Cannes (2010), fiindu-i acordat premiul  Francois Chalais și s-a aflat pe lista scurtă la secțiunea pentru Cel mai bun Film Străin  la cea de-a 83-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film – Premiile Oscar (2011).

     Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română reunește oameni de condei emigraţi din România cu cei locali de expresie română. Organizarea acestei asociaţii a avut o importanţă extraordinară deoarece scriitorii profesionişti, unii dintre ei deosebit de valoroşi, au avut un cadru de activitate şi de reprezentare oficială, Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română impunându-se incă de la infiinţare ca una din cele mai dinamice organizaţii de scriitori din lume. In prezent, preşedintele acestei asociaţii este domnul Dragoş Nelersa.