Bilet de îmbarcare spre… Câmpulung Muscel şi apoi către Cuba, în apropiere de Santioago de Cuba
31 March 2018
ILUSTRATE DIN CUBA – La Gran Piedra
31 March 2018

Calatorie in jurul lumii – sambata 31 Martie 2018 ora 19

 

Invitati speciali

E.S. Domnul Derek FeelyAmbasadorul Irlandei

E.S. Domnul  Vassilis PapadopoulosAmbsadorul Greciei

Cu participarea actorilor Cristina Deleanu si Tomi Cristin

Realizator Magdalena Tara

Irlanda, denumită și Republica Irlanda, este un stat suveran aflat în Europa de Vest, ocupând circa cinci șesimi din insula Irlanda. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Dublin, aflat în estul insulei, a cărei arie metropolitană găzduiește aproximativ un sfert din cei 4,6 milioane de locuitori ai țării. Țara are frontieră terestră numai cu Irlanda de Nord, țară componentă a Regatului Unit, restul limitelor țării fiind țărmul Oceanului Atlantic, la sud aflându-se Marea Celtică, la sud-est Canalul Sfântul Gheorghe și la est Marea Irlandei.

După Războiul Irlandez de Independență, urmat de tratatul anglo-irlandez, Irlanda a obținut independența față de Regatul Unit sub numele de Statul Liber Irlandez în 1922. Irlanda de Nord și-a exercitat opțiunea de rămâne în cadrul Regatului Unit, prin ceea ce s-a numit Ulster Month⁠(en). La început dominion în cadrul Commonwealth-ului, Statul Liber a obținut recunoașterea oficială a deplinei independențe legislative din partea guvernului britanic prin statutul de la Westminster din 1931. O nouă constituție a fost adoptată în 1937, prin care numele statului a devenit Irlanda. În 1949, restul îndatoririlor regelui — definite prin Legea Autorității Executive în Relațiile Externe din 1936 — au fost înlăturate, iar Irlanda s-a declarat republică conform Legea Republicii Irlanda din 1948. Statul nu a avut relații formale cu Irlanda de Nord de-a lungul a mare parte din secolul al XX-lea, dar din 1999 cele două au cooperat pe mai multe domenii în cadrul Consiliului Ministerial Nord-Sud⁠(en) înființat prin Acordul din Vinerea Mare.

Grecia
Republica Elenă
Ελληνική Δημοκρατία
Ellīnikī́ Dīmokratía
Drapelul
            Greciei Stema
            Greciei[*]
Drapelul Greciei Stema Greciei[*]
DevizăEleftheria i thanatos[*] Modificați la Wikidata
Imnul național: “Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν
Imnos is tin Eleftherian1
MENIU
0:00
Localizarea
              Greciei
Localizarea Greciei
Geografie
Suprafață
 – totală 131.990 km² (locul 96)
Apă (%) 0.8669
Cel mai înalt punct Muntele Olimp (2.918 m) Modificați la Wikidata
Cel mai jos punct Marea Mediterană (0 m) Modificați la Wikidata
Cel mai mare oraș Atena
Vecini Albania[5]
Bulgaria[5]
Macedonia[5]
Turcia[5] Modificați la Wikidata
Fus orar EET (UTC+2)
Ora de vară EEST (UTC+3)
Populație
Populație
 – Recensământ 2011 10.815.197 Modificați la Wikidata
Densitate 85.3 loc/km²
 – Estimare 2010 11,305,118[1] (locul 74)
Limbi oficiale Greaca
Etnonim greci (pl.)
grec (masc.)
grecoaică (fem.) Modificați la Wikidata
Guvernare
Sistem politic Republică parlamentarăunitară
Președinte al Greciei⁠(d) Prokopis Pavlopoulos Modificați la Wikidata
Prim-ministru al Greciei⁠(d) Alexis Tsipras Modificați la Wikidata
Legislativ Parlamentul Elen⁠(d) Modificați la Wikidata
Capitala Atena
Istorie
Independență de la Imperiul Otoman
Declarată 1 ianuarie 1822, la Prima Adunare Națională
Recunoscută 3 februarie 1830, în Protocolul de la Londra
Constituția actuală 11 iunie 1975,
A treia Republica Elenă
Aderare la UE 1 ianuarie 1981
Economie
PIB (PPC) 2014
 – Total $318.082 miliarde[3](locul 37th)
 – Pe cap de locuitor $28.434[3] (locul 29)
PIB (nominal) 2010
 – Total 305.415 miliarde $[3](locul 32)
 – Pe cap de locuitor (locul 29)$27.302[3]
Gini(2005) 33[4]
IDU(2011) ▲ 0.861 (foarte ridicat) (locul 29)
Monedă Euro (€)2
Coduri și identificatori
Cod CIO GRE Modificați la Wikidata
Cod mobil 202 Modificați la Wikidata
Prefix telefonic 30
ISO 3166-2 GR Modificați la Wikidata
Domeniu Internet .gr3
De asemenea, imnul național este și al Ciprului.
Prezență online
site web oficial
Modifică date / text

Grecia, Republica Elenă și cunoscută încă din antichitate și sub denumirea de Elada, este o țară din Europa de Sud. Conform recensământului din 2011, populația Greciei este de circa 11 milioane de locuitori. Cel mai mare oraș și capitala țării este Atena.

Grecia se află amplasată strategic la intersecția între EuropaAsia de Vest și Africa  și se învecinează la nord-vest cu Albania, la nord cu Republica Macedonia și cu Bulgaria, și la nord-est cu Turcia. Țara este formată din nouă regiuni istorico-geografice: MacedoniaGrecia CentralăPeloponesTesaliaEpirInsulele din Marea Egee(inclusiv Dodecanezele și Cicladele), Tracia de VestCreta și Insulele din Marea IonicăMarea Egee se află la est de partea continentală, Marea Ionică se află la vest, iar Marea Mediterană la sud. Grecia are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei și a 11-a ca lungime din lume, cu 13.676 km lungime, deținând și un mare număr de insule (aproximativ 1.400, dintre care 227 sunt locuite). Optzeci la sută din teritoriul grec este format din munți, dintre care cel mai înalt este Muntele Olimp cu 2.917 m.

Grecia modernă își trage rădăcinile din civilizația Greciei Antice, începând cu civilizațiile egeenedin Epoca Bronzului, și este considerată a fi leagănul culturii occidentale. Ea este locul de naștere al democrației ca formă de guvernare, al filosofiei occidentale,al Jocurilor Olimpice, al literaturii occidentale și al istoriografiei, științelor politice, al marilor principii științifice și matematice și al dramaturgiei occidentale, incluzând genurile tragedieiși comediei. Realizările culturale și tehnologice ale Greciei au influențat mult întreaga lume, multe aspecte ale civilizației grecești pătrunzând în Orient prin campaniile lui Alexandru cel Mare, și în Occident prin intermediul Imperiului Roman. Această bogată moștenire este parțial reflectată de cele 18 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate în Grecia, ceea ce plasează țara pe locul al șaselea în Europa și al treisprezecelea în lume. Statul grec modern, care cuprinde mare parte din miezul istoric al civilizației grecești, a fost înființat în 1830 după Războiul Grec de Independență față de Imperiul Otoman.