DANEMARCA: COPENHAGA – CHRISTIANIA
16 July 2017
Călătorie în Aruba!
19 July 2017

Cano Cristales

Te apropii ușor de Columbia și ajungi, adevărat că mai greu, căci este o zonă care nu se vizitează des, dar odată ajuns, rămâi uimit, mut în fața frumuseții pe care ți-o poate oferi un anumit loc din regiunea La Macarena. Și nu o să vă spun că este cel mai frumos râu din lume, dar chiar așa îi merge numele că ar fi, pe bună dreptate. Este vorba despre râul Cano Cristales, cunoscut și ca “Râul în șapte culori” sau  „Curcubeul Lichid”. La Macarena este o localitate din sudul regiunii El Meta.

Nu sunt foarte multe de zis despre localitatea în care se află râul. La Macarena are o comunitate mică, de aproximativ 4000 de locuitori. Este o zona rurală, în general. Țăranii se ocupă de creșterea vitelor. Țara a fost  locuită de băștinași Guayaberos din timpuri preistorice. O astfel de colonie datează în regiunea numită din anul 1950.

Serrania de la Macarena este probabil singurul cel mai biodivers loc de pe pământ întins pe mai multe hectare, iar din acest motiv a fost prima rezervă naturală a Columbiei, iar azi este un parc național. Este singura zonă montană din regiunea sudică a Columbiei, Andino. Vegetația variază de la pășuni la junglă deasă. Parcul găzduiește animale ca jaguari, căprioare, opt specii diferite de maimuțe, 550 de specii de păsări, 1200 de specii de insecte, 100 de specii de reptile, iar în plus 50 de specii cunoscute  de orhidee și multe alte specii de plante.

În acest parc național, în Serrania de la Macarena se găsește această minune naturală, râul Cano Cristales. Râul curge prin zona sudică a parcului și se poate vizita cu ajutorul unui ghid din Macarena.

Dacă vă hotărâți să vizitați acest loc deosebit, trebuie să știți câteva lucruri importante. În primul rând, cea mai bună perioadă de vizitare este între lunile iulie și octombrie, pentru a putea vedea toate cele șapte culori ale râului. Un alt lucru la care trebuie să fiți atenți sunt medicamentele împotriva malariei, boala foarte răspândită și specifică zonei. În interiorul parcului nu veți avea permisiunea de a folosi sprayuri sau alte metode împotriva insectelor, pentru a proteja plantele acvatice. S-ar putea să fie necesară și o haină de ploaie, în caz că veți întâmpina ploile tropicale. De asemenea, o să vă fie utili pantaloni rezistenți la apă și  bluzele cu mâneci lungi. Pentru a vizita acest loc aveți nevoie de cel puțin două zile întregi la dispoziție.

Cel mai practic mod de a ajunge a acest loc este cu ajutorul avionului, prin intermediului Satena Airlines.

Perioada în care râul este conturat de acest culori extraordinare este între anotimpul uscat și cel umed. În acea perioadă, nivelul apei scade destul de mult încât soarele poate încălzi mușchiul și algele de pe fundul râului, iar această încălzire duce la o înflorire explozivă a plantelor acvatice. O specie unică de plante aflată pe fundul lacului, numită Macarenia clavigera, devine de un roșu splendid. Este totodată însoțită de nuanțe de nisip verde și galben, de apa albastră și de nenumărate alte nuanțe printre ele.

Dacă ești un iubitor al culorilor, al locurilor exotice și al aventurii, cu siguranță acesta este locul potrivit pe care trebuie să îl vizitezi.

 

Surse: http://www.amusingplanet.com/2011/10/cano-cristales-river-of-five-colors.html

https://en.wikivoyage.org/wiki/La_Macarena

 

Felicia Irimia