DOCUMENTAR: Ziua Mondială a Teatrului
27 March 2019
Revolta poveştilor în premieră la Teatrul „Stela Popescu”
27 March 2019

Caravana Docuart proiectează șase documentare de autor @Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu

Caravana Docuart revine pentru cea de-a 4-a ediție consecutivă la Târgu Jiu, în zilele de 28 și 29 martie, cu o selecție de filme documentare românesti proiectate în compania regizorilor la Universitatea Constantin Brâncuși.

Evenimentul propune o serie de producții premiate în cadrul festivalului de film documentar București Docuart Fest, în secțiuni dedicate tinerilor studenți, profesioniștilor, dar și realizatorilor de produse televizate.

Întoarcerea Caravanei Docuart la Târgu-Jiu reprezintă un tip de continuitate și constanță a prezențelor culturale în interiorul orașului pe care le încurajăm.

În Târgu-Jiu, încurajăm acest tip de continuitate și constanță a prezențelor culturale, încercăm să le valorificăm și permanentizăm. Întoarcerea Caravanei Docuart în orașul nostru este un astfel de exemplu în demersul nostru de a crea un mediu cultural local activ și prosper”, spune Tudor Adrian, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Seria de proiecții din prima zi a Caravanei debutează cu filmul câștigător al marelui trofeu Docuart Fest 2018, Nunta anului, în regia lui Bán József, de la ora 18:30. La finalul proiecției, regizorul va susține o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A) cu cinefilii prezenți în sala.

Prima zi de proiecții se încheie cu documentarul premiat pentru cea mai bună producție TV, Brașov 1987. Doi ani prea devreme, proiectat la ora 20:00. Documentarea cinematografică semnată de Liviu Tofan este prezentată publicului gorjan cu un caz istoric inedit, rar expus în produsele media contemporane care vorbesc despre Revoluție și antecedentele sale. Un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989, noiembrie 1987 a adus cea mai mare mișcare de protest în istoria comunismului român. După repetate tăieri de salarii, oamenii din Brașov au ieșit în stradă, în număr estimat de 10.000, și au strigat pentru prima dată Jos Ceaușescu.

A doua zi a Caravanei începe de la ora 17:30 cu Poveste de Crăciun, film premiat cu mențiune specială. Regizorul, Andrei Olănescu ne va povesti mai multe despre perspectiva lui asupra obiceiurilor românești de Crăciun, în sesiunea de Q&A.

Începând cu ora 18:00, aflați despre documentarea cazului unui fotograf comparat cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, ale cărui creații sunt însă necunoscute publicului larg. Imre Kinszki este o victimă a Holocaustului, iar parcursul său se face cunoscut prin ajutorul fiicei sale, Judit, supravieţuitoare a tragediei. Andreea Știliuc va fi prezentă la proiecții și semnează regia documentarului Tatăl meu, Imre.

De la ora 19:00 va fi proiectat documentarul lui Marius Iacob: Eu sunt Hercule – pătrunderea cinematografică într-un spaţiu inovator și căutarea sinelui într-o atmosferă ce aduce aminte de Antichitate, toate reunite într-o prezentare actuală a stațiunii balneoclimatice Băile Herculane.

Seara se încheie cu filmul premiat pentru cea mai bună regie, Caisă (r: Alexandru Mavrodineanu) despre Maestrul Dobre, un veteran de box trădat de sportivul pe care l-a ajutat să devină campion mondial, și Caisă, noul său discipol în care învață să capete încredere.

Caravana Docuart sprijină sectorul cultural și face accesibile produse cinematografice românești în orașe în care cinema-ul nu există ca obicei cotidian ori ca spațiu fizic. Acest proiect creează dialog în comunitate, educă și informează.

Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).

Intrarea în lumea documentarului este liberă!