Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Opt decenii de la „Rebeliunea legionară” (1). Invitat, dr. Ottmar Trașcă, șeful sectorului Istorie Universală și Relații Internaționale al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române
19 January 2021
Izvoare de filosofie: Retrospectiva filosofică a anului 2020, împreună cu Adrian Niță, doctor în filosofie
22 January 2021

Care este rolul diplomației astăzi, putem afla de la diplomatul Cristian Diaconescu, din 1 februarie

Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale, un curs online care se adresează tuturor celor interesaţi de acest subiect, va fi susținut de ambasadorul Cristian Diaconescu, diplomat și lector la Fundația Calea Victoriei, din data de 1 februarie 2021. Cursul se adresează celor care doresc să se pregătească pentru o profesie în acest domeniu, fie că doresc să înţeleagă mai bine care este rolul diplomaţiei astăzi, evoluţia diplomaţiei din ultimul secol, modul de organizare a instituţiilor specifice, precum şi diversele forme de diplomaţie practicate în prezent.

Vor fi prezentate elemente de bază, astfel încât atât cei care lucrează sau învată dincolo de granițele țării, cât și cei care călătoresc să știe în ce constă sprijinul pe care îl pot acorda, sau trebuie să îl acorde, instituțiile consulare în cazul în care au loc anumite incidente.

Structurată în cinci şedinţe, prezentarea propune abordarea domeniului Diplomaţiei din perspectiva evoluţiei istorice, culturale, politice şi instituţionale a relaţiilor internaţionale, precum şi diversificarea exerciţiului diplomatic în strânsă corelare cu modernizarea societăţii.

Definiţia conceptelor de Drept diplomatic şi Diplomaţie. Cele patru faze istorice în evoluţia instituţiei diplomatice. De la decadenţa diplomaţiei tradiţionale la variantele moderne – diplomaţia în organizaţiile internaţionale sau relaţiile diplomatice, prin contacte politice la cel mai înalt nivel sau cel ministerial, sunt doar câteva din subiectele atinse în prima ședință.

Misiunea diplomatică, constituirea, activitatea şi încetarea misiunii acesteia; începerea, desfăşurarea şi încheierea activităţii membrilor misiunii diplomatice; nominalizarea membrilor misiunii diplomatice, stilistica diplomatică, transformarea, suspendarea şi încetarea activităţii misiunilor diplomatice sunt temele abordate în următoarele două întâlniri online.

Privilegiile şi imunităţi diplomatice și diplomaţia la cel mai înalt nivel: statut, privilegii, durata statutului privilegiat sunt subiectele prezentate în ultimele două ședințe ale cursului online.
Cursul beneficiază de o reducere de 25 la sută prin promoția Early Bird, până pe 21 ianuarie 2021.
Mai multe informații găsiți pe https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/diplomatie.