Bilet de îmbarcare spre… Italia, la Verona
1 November 2020
Calator de weekend: Arbanassi (Bulgaria) – un sat tradițional autentic
6 November 2020

CASA JULIETEI

În Verona, cel mai vizitat loc de către turişti, este casa Julietei, iar aceştia vin aici pentru a retrăi o poveste cu adevărat plină de iubire, în ciuda faptului că în realitate, cele două personaje ale lui William Shakespeare nu au existat.

* * *

Pe o stradă îngustă din centrul oraşului, se află un palat din secolul al XIV-lea, despre care se spune, că ar fi aparţinut lui Romeo. Iar pe Via Capella, se găseşte aşa numita „Casă a Julietei”, un edificiu elegant din secolul XIII, cu un etaj, o poartă sobră şi un graţios balcon care, evocă admirabil scena idilică şi atât de duioasă a celor doi îndrăgostiţi celebri, unde în ultimii ani au început să se oficieze căsătorii. Aşa că nu vă miraţi dacă în drumul dumneavoastră vă veţi întâlni cu un mire ori o mireasă.

În interiorul casei există un mic muzeu, iar toate obiectele expuse sunt piese autentice din secolele al XVI-lea – al XVII-lea. Restaurarea ferestrelor, a uşilor gotice cât şi a balconului au fost finalizate în anul 1930. 

* * *

Adevărată sau nu, povestea de iubire dintre Romeo şi Julieta a dat naştere unui ritual al scrisorilor ce sunt trimise aici din toate colţurile lumii sau sunt aduse personal. Cele care răspund, s-au intitulat „secretarele” Julietei şi se întâlnesc într-un grup denumit „Club di Giuletta”, care în fiecare an decernează premii pentru cea mai bună scrisoare de dragoste. Ca mărturie a nenumăraţilor îndrăgostiţi ce s-au adresat Julietei, stau scrisorile 

de dragoste prinse de pereţii casei, alături de tot felul de lacăte ori mici jucărioare, multe contribuind la degradarea pereţilor.

* * *

Autorităţile din Verona au făcut şi fac în continuare tot ce le stă în putinţă pentru a menţină vie legendara poveste de dragoste a lui Romeo şi a Julietei. Un prim pas a fost cel de la începutul secolului al XX-lea, când a fost cumpărată o casă, transformată mai apoi în muzeu. În centrul curţii vizitatorii sunt întâmpinaţi de statuia din bronz a Julietei, despre care se spune că ar purta noroc celor ce o ating. 

* * *

Într-o astfel de ambianţă, vizitatorii îşi aduc ofranda lor de lacrimi, oferită mai degrabă propriilor lor închipuiri sentimentale. Fiindcă nici frumoasa Julieta şi nici sentimentalul Romeo, n-au existat în realitate. Este un adevăr dezamăgitor, pentru toţi cei care, povestea lor de dragoste i-a încântat şi înduioşat. În schimb, au existat şi vor exista întotdeauna tineri îndrăgostiţi al căror drum spre fericire, a întâmpinat ori va întâmpina, împotrivirea familiilor lor, învrăjbite între ele. Din diverse motive. 

Vasilescu Gabriela