De la mănăstire domnească, la Palat al pionierilor
10 October 2019
Grafica si istoria europeana contemporana la Brasov
24 October 2019

Casa Sfatului din Brașov

Casa Sfatului din Brașov (în Kronstädter Altes Rathaus) este un important monument de  arhitectură, emblemă a Brașovului. Inițial, acesta a fost doar un loc de supraveghere.

În prima jumătate a veacului al XV-lea, în urma unui  acord între Adunarea Districtului Țara Bârsei și Breasla Blănarilor s-a construit acest turn, devenit ulterior Casa Sfatului, locul de unde primarul dădea hotărâri.

Clădirea, cu ziduri groase și destul de înaltă pentru vremea respectivă s-a transformat în primărie pe măsură ce orașul s-a dezvoltat.

De-alungul vremii, construcția a tot fost modificată. În prezent, ea este administrată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, iar intervențiile de restaurare la interior sunt amânate, tocmai datorită clasării ei în lista clădirilor de patrimoniu. 

Laura Avram, muzeograf este interlocutorul nostru pentru această ediție a ”Amintirilor cu și despre artiști plastici”, ”artiștii” la care se face referire în acest clip fiind reprezentanții câtorva bresle foarte active în Brașovul medieval.

Realizator Roxana Păsculescu