8 martie cu Orchestra de Cameră Radio și Cristian Oroșanu la Sala Radio
6 March 2017
Ilustrata din Amsterdam – Printuri pariziene
6 March 2017

Cele mai toxice tari ale lumii – studiu

Sursa: The Eco Experts

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm. Daca emisiile de gaze cu efect de sera vor continua la nivelul actual, impactul asupra planetei va fi dezastruos si ireversibil, avertizeaza Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), al ONU.

Dovezile schimbărilor climatice par deja evidente: 2016 a fost oficial numit cel mai cald an înregistrat vreodata, cu cea mai mare temperatura medie din ultimii 115.000 de ani. Aceasta temperatura a provocat o fisura uriasa in ghetarul de self Larsen C, din Antarctica. Daca aceasta portiune de ghiata, mare cat un sfert din Tara Galilor, se va desprinde si va ajunge in ocean, exista temeri ca topirea ei va provoca o crestere a nivelului marilor si oceanelor cu aproximativ 10 cm.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care toate tarile lumii ar trebui sa ia masuri urgente de combatere a schimbărilor climatice, pentru a salva planeta de consecinte care ar putea deveni de-a dreptul catastrofale.

Organizatia Eco Experts, din Marea Britanie, a realizat un studiu care indica cele mai toxice tari ale lumii, cele care, in opinia autorilor, ar trebui sa ia masuri drastice de reducere a impactul poluarii asupra mediului si sanatatii umane.

Datele folosite in studiu provin de la Agenția Internațională pentru Energie și de la Organizația Mondială a Sănătății. Pentru fiecare tara s-au luat in considerare cinci factori: consumul de energie pe cap de locuitor; emisiile de bioxid de carbon, pe cap de locuitor, provenite din arderea combustibililor fosili; poluarea aerului; numarul de decese premature provocate de poluarea aerului, la 100.000 de locuitori, si productia de energie din surse regenerabile.

Pentru a avea o imagine despre toxicitatea fiecarei tari, s-a facut o medie a celor cinci factori, iar rezultatele par surprinzatoare: cea mai toxica tara din lume este Arabia Saudita, care are cel mai ridicat nivel de poluare, depasind chiar China sau India. Tarile invecinate din Golf, la randul lor mari producatoare de petrol, Kuweit, Qatar, Bahrein si Emiratele Arabe Unite domina topul celor mai ’toxice’ tari si au unele dintre cele mai mici productii de energie din surse regenerabile, in ciuda climatului ideal – precipitatii putine si multe zile insorite – pentru producerea energiei solare.

In mod surprinzator, tarile nordice sint cele mai mari consumatoare de energie pe cap de locuitor, in ciuda adoptarii unor politici durabile si a promovarii productiei de energie din surse regenerabile. Cel mai mare consum pe cap de locuitor il are Islanda, iar Norvegia, Finlanda si Suedia se situeaza si ele printre primele zece din aceasta categorie.

Conform acestui clasament, cele mai toxice tari din Europa sint Bulgaria si Bosnia-Hertegovina. Romania se situeaza pe la mijlocul listei, cam la acelasi nivel cu Germania, Croatia sau Albania. Cel mai putin toxice sint Portugalia, Spania si Franta.

In fruntea clasamentului celor mai ’curate’ tari din lume se situeaza Kenya. De altfel, 8 din cele 10 cel mai putin toxice tari se afla pe continentul african.

Autorii studiului spera ca el va constitui un argument in plus, pentru ca toate tarile lumii sa ia cat mai urgent masuri de reducere a volumului de gaze cu efect de sera, in speranta ca vom reusi sa salvam planeta, si pe noi, de la un viitor care s-ar putea dovedi dezastruos.

Dan Stoica