Timpul prezent în literatură – Andreea Răsuceanu: “Trăiesc cu obsesia recuperării“
22 January 2021
Terapia prin compasiune sau conviețuirea creierului „vechi” cu cel „nou”
26 January 2021

#CEMAICITIM – o instalație de artă care îmbină cultura și tehnologia și “transformă” citatele în cărți pentru copiii din mediul defavorizat

One Night Gallery lansează, alături de Curtea Veche Publishing, o campanie dedicată lecturii, ce va putea fi văzută între 29 și 31 ianuarie la Galeria 1001 Arte din București. Proiectul, care celebrează Ziua Națională a Culturii, constă în expunerea unei instalații de artă, o interfață urbană, interactivă, spre lumea scrisă, prin care trecătorii descoperă, citind o multitudine de autori și pasaje din cărțile acestora. Instalația va fi expusă în vitrina galeriei astfel încât să fie respectate în continuare măsurile de siguranță și, totodată, să fie accesibilă unui public cât mai larg.

Conceptul #cemaicitim pleacă de la ideea că motivul cel mai des invocat pentru care românii citesc mai puțin este lipsa timpului. Astfel, experiența este construită pentru a captiva privitorul într-o maniera experimentală și pentru a deschide apetitul publicului pentru lectură printr-o intervenție în spațiul public. O parte dintre citate vor fi expuse și pe ecranele din 10 stații de metrou, timp de o săptămâna.

Pentru a realiza această culegere digitală de citate, One Night Gallery îi invită pe cititori să trimită până pe 28 ianuarie citate preferate din cărțile citite, menționând titlul și autorul/traducătorul cărții, printr-un comentariu la postările dedicate de pe pagina de Facebook sau Instagram One Night Gallery sau direct in documentul de la adresa https://cutt.ly/CjRalzp. În plus, Curtea Veche Publishing va trimite și propria selecție de citate.

Pentru fiecare paragraf primit, One Night Gallery va dona, cu ajutorul Asociației Curtea Veche, câte o carte pentru copiii dintr-o școală din mediul defavorizat, cu titluri stabilite împreună cu profesorii, pentru copiii care au rămas în urmă cu cititul.

Conceptul #cemaicitim pleacă de la ideea că ne putem inspira reciproc să citim mai mult, prin puterea exemplului și prin sentimentul de apartenență la o comunitate. Potrivit cifrelor oficiale, România ocupă ultimul loc în Europa din punct de vedere al cărților citite anual, iar un român din doi recunoaște că în ultimul an nu a citit nicio carte. Împreună putem schimba acestea statistici, iar începuturile de an sunt cele mai potrivite pentru astfel de rezoluții.