CONSULTAȚII – Adio, zahăr! duminică, 20 iunie, ora 14:30
18 June 2021
Idei în nocturnă – Pandemia COVID-19 şi vaccinarea: reprezentări sociale  
24 June 2021

Centenar Institutul ”Cantacuzino” – 1921 – 2021

http://presamil.ro/institutul-cantacuzino-la-centenar/

 

2021 este Anul Centenarului Institutului ”Cantacuzino” din București, înființat, la 1 aprilie 1921, de Ion Cantacuzino, astăzi Institutul Național de Cercetare-Devoltare Medico-Militară Cantacuzino.
La 1 aprilie 1921, Ion Cantacuzino este numit director științific și administrativ al Institutului de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”, așa cum s-a numit la început, înființat prin decret regal, semnat de regele Ferdinand I. 
 
 
Institutul a funcționat pe lângă Direcțiunea Generală a Serviciului Sanitar și a fost organizat după modelul Institutului Pasteur din Paris.
21 iunie 2021

 

Cine a fost savantul Ion Cantacuzino, întemeietorul institutului care avea să-i poarte numele ?
În interviul realizat cu Octavian Buda, medic psihiatru, profesor de istoria medicinei la Facultatea de Medicină ”Carol Davila” din București, partea I.

 

 

28 iunie 2021 – Centenar Institutul Cantacuzino, episodul 2 –
În episodul de astăzi – despre rolul elitelor științifice în crearea câtorva dintre institutele de cercetare de referință din România secolului 19, inclusiv a Institutului Cantacuzino. În ce context științific se afirmă Ion Cantacuzino, Jean Cantacuzene pentru mediul francez, unde s-a si format, dealtfel?
Octavian Buda, medic psihiatru, prof.univ dr. , titularul disciplinei Istoria medicinei şi cultură medicală a Facultății de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti
5 iulie 2021
In episodul de astăzi dedicat Centenarului Institutul Cantacuzino, cateva informatii despre famila sa si contextul științific si medical, mai ales, in care se va fonda viitorul Institut de seruri si vaccinuri “Cantacuzino” din Bucuresti.
Continua povestea dr. Octavian Buda, medic psihiatru, prof.univ dr. , titularul disciplinei Istoria medicinei şi cultură medicală a Facultății de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti