Ascultă Radio România Cultural Live

CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC VINE LA PITEȘTI cu filmul „BACALAUREAT”

18 Mai 2018, 10:33

Invitații speciali ai Caravanei pentru Pitești: Lia Bugnar și Adrian Titieni

Pe 20 mai va fi și inaugurareaCinema București din Pitești

Sâmbătă, 20 mai 2018, Caravana Centenarul Filmului Românesc va ajunge la Pitești. În incinta Cinema București, începând cu ora 18:00, va rula filmul Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu. Evenimentul va avea doi invitați speciali: actorul Adrian Titieni și actrița Lia Bugnar.

De asemenea, pe 20 mai va avea loc inaugurarea oficială și festivă a Cinematografului București,din subordinea Primăriei Municipiului Pitești, situat pe Calea București Nr. 2.

„Proiectul Centenarul Filmului Românesc va inaugura la Pitești noul cinematograf București. Este un moment important pentru cinefilii din municipiul Pitești, deoarece filmele de calitate au de acum un loc unde pot fi văzute. Un film premiat la Cannes deschide activitatea noului Cinema București din Pitești, iar acest lucru ne bucură. Simbolic, prin film, ne apropiem și de această parte a țării. Se dovedește, o dată în plus, că cea de-a șaptea artă deschide lumi și orașe. Noi, cu Centenarul Filmului Românesc, mai deschidem o lume”, spune Andrei Giurgia, managerul proiectului.

DESPRE FILM

Bacalaureat este un film despre Romeo Aldea, care este doctor într-un mic oraș de provincie și care și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odată ce va termina liceul, va pleca să studieze și va putea să se stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia.

        Cu o zi înaintea primei teze scrise, un incident pune în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum el trebuie să ia o decizie. Desigur, situația poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viață.

Drama aduce împreună actori precum: Vlad Ivanov, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Adrian Văncică, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Lucian Ifrim, Valeriu Andriuță, Gheorghe Ifrim.

Bacalaureat a fot distins cu Premiul pentru Regie la Cannes 2016, unde a avut și premiera oficială.

DESPRE INVITAȚI

De la recitarea poeziei Cetatea Neamțului,la una dintre festivitățile liceului și până la alimentarea dorinței de a deveni actor nu mai rămăsese decât un pas pe atunci: înscrierea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC). Astăzi, Adrian Titieni este antrenor în formarea tinerilor actori, profesor universitar și coordonator la Departamentul Arta Actorului și fost rector al UNATC. Preocupările sale pedagogice nu se opresc aici, actorul discută despre posibilitatea studierii artei dramatice și cinematografice în licee, proiect cunoscut sub denumirea de Teatru și film în școli.

Profesia de pedagog este în strânsă legătură cu cea de actor, fie că vorbim de film, fie că vorbim de teatru. Actorul are până în prezent peste 60 de roluri în filme de scurt și lungmetraj, 20 în filme de televiziune și 35 în teatru. În ceea ce privește ultima parte, unul dintre rolurile de suflet ale acestuia este cel în care îl interpretează pe Orgon din Tartuffe, în regia lui Laszlo Bocsardi de la Teatrul de Comedie.

Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este considerabilă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt consacrații cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016).

Pentru a-și aprofunda cunoștințele pe care le dobândise deja, actorul se înscrie la cursurile postuniversitare de Regie și Montaj Film și TV de la UNATC. Adrian Titieni nu a evitat lumea televiziunii, fiind realizator în cadrul Departamentului de Educație - Știință de la TVR. Mama (1981), Trei surori (1991), Capul de zimbru (1996), Marfă vie (2004), Doctori de mame (2008) și Doctorul cizmar (2010) sunt câteva din producțiile TVR din care acesta a făcut parte.

Lia Bugnar este una dintre personalitățile care te inspiră prin capacitatea incredibilă de muncă și prin diversitatea activităților pe care le desfășoară. Este actriță, regizoare, dramaturg, scenarist și scriitoare.

A absolvit ATF, secția Actorie, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1995. Aproape imediat a devenit un nume important în peisajul teatral român și a avut apariţii remarcabile pe scenă, în spectacole precum Patul lui Procust şi Levantul, în regia Cătălinei Buzoianu și Poate Eleonora, regia Alexandru Tocilescu.

Consacrându-se ca actriță, a început să scrie și piese de teatru şi scenarii de film. Scenariul Cobai a stat la baza lungmetrajului Camera ascunsă, în regia lui Bogdan Dumitrescu. Piesa După ea a câştigat concursul de scenarii organizat de CNC, iar Impecabilul şi Mâine e azi au fost achiziţionate pentru a fi turnate în Italia.

Lia Bugnar a realizat numeroase spectacole după propriile piese în teatre precum Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu, Teatrul Nottara, Teatrul Metropolis. A colaborat cu actori şi regizori importanţi, printre care Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI”, PROIECTAT ÎN CADRUL EVENIMENTULUI DE LA PITEȘTI

Co-organizator al evenimentului - AGERPRES - va prezenta în deschiderea evenimentului, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor.

Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul "Marea Unire - România, la 100 de ani" este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecție este gratuită, în limita locurilor disponibile.

DESPRE PITEȘTI

Piteștiul s-a remarcat ca important promotor al ideilor unioniste. În 1848, în Pitești au avut loc mai multe reprezentații teatrale cu spectacolul Trâmbița Unirii de C.D. Aricescu. Unirea Principatelor din 1859 a stimulat dezvoltarea tuturor localităților țării. Astfel, la 13 septembrie 1872, Piteștiul s-a transformat într-un nod de cale ferată de însemnătate majoră, ca urmare a faptului că a fost dată în folosință calea ferată Pitești-București-Buzău.

      Orașul Pitești a jucat un rol activ și în războiul pentru cucerirea Independenței de Stat, notabil fiind sacrificiul bravilor săi ostași si voluntari. În Pitești, între anii 1877-1919, sau născut oameni de valoare, cu recunoaștere națională: pictorul Rudolf Schweitzer-Cumpana, dramaturgul Alexandru Kirițescu, criticul literar și traducătorul Ion Trivale, omul politic Armand Călinescu, ziaristul și romancierul Tudor Teodorescu-Braniște, culegătorul de folclor și interpretul de muzică populară Gheorghe Teodorescu-Zavaidoc etc.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

        Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Despre ARTIS (Iași)

        Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

        Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

       AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată în anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

Organizat de:

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Pitești

PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști

Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Partener: Dacin Sara

PARTENERI MEDIA

●    Partener media principal: AGERPRES

●    Frecvența de încredere: Radio România Cultural

●    Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI

●    Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, magazin istoric

●    Partener media regional: VIVA FM

●    Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură

●    Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro

●    Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md

●    Monitorizat de: zelist.ro

●    Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România

ON-LINE

Facebook: www.facebook.com/100filme.ro

Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului

Site: 100filme.ro

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
Teatru și film 18 Aprilie 2024, 11:04

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a abonamentelor pentru Bucharest Opera Festival, ediția...

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 18:25

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis

Vineri, 26 aprilie 2024 , începând cu ora 19:30 , la Sala Mică a Teatrului Metropolis , are loc premiera oficială...

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 17:10

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY

Premiera documentarului NASTY , despre viața și cariera lui Ilie Năstase , a adus împreună unii dintre cei mai...

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 14:07

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București

Teatrul Național din București a pregătit un program special pentru vacanța de  1 și 2 mai  de anul acesta, cu nu...

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:28

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB

Marți, 16 aprilie, de la ora 18:30 , invitatul special al Operei Naționale București, în cadrul ciclului de conferințe...

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:15

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț

Albumul foto „Regele nu moare” , dedicat actorilor Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț , va fi lansat oficial...

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:12

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:00
Legendele muzicii (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
PSIHOLOGUL MUZICAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru