ELVEŢIA: AUBONNE
17 February 2019
Bilet de îmbarcare spre… Râşnov şi apoi către Austria, la Viena şi Tirol…
23 February 2019

Cheile Vârghișului

Cheile Vârghișului sunt situate în nordul Munților Perșani, în Carpații Orientali. Aceștia sunt poziționați în partea sud – vest a Carpaților Orientali și fac legătura între Carpații Meridionali și cei Orientali.

Cum s-au format?

Formate la extremitatea nordică a Munților Perișani – Rika, Cheile Vârghișului reprezintă una dintre cele mai spectaculoase și diverse rezervații naturale din Ținutul Secuiesc. Un fenomen natural demn de remarcat în Cheile Vârghișului este cursul subteran de un kilometru al râului, materalizat sub forma a mai multor peșteri active.

Până în prezent, în chei au fost descrise 122 de peșteri, cea mai cunoscută dintre acestea fiind Peștera de la Merești, prima cavitate explorată și cartată din Transilvania. Aceasta a atras atenția cercetătorilor la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Din cele 122 peșteri cunoscute din Chelile Vârghișului cele mai multe au fost folosite de-a lungul istoriei pentru perioade scurte sau mai lungi. În epoca medievală, peșterile din chei au oferit adăpost locuitorilor din localitățile apropiate pe timpul războaielor. La intrarea a mai multor peșteri au fost ridicate ziduri pentru a servi apărarea acestora. La nord de chei a fost construită în epoca Arpadiană o capelă (Capela Tătarilor). Tot în Evul Mediu a fost construit și Șantul Tătarilor din apropierea capelei. Peștera Orbán Balázs ajunge în intereselul cercetătorilor începând de la sfârșitul secolului al XVIII- lea.

De ce să vizitez?

  • Flora rezervației naturale este extrem de bogată și variată. În pajiștile stâncării calcaroase se dezvoltă adevarate rarități floristice, multe dintre ele fiind rare sau periclitate. La intrările peșterilor, în ifsuri de stâncă putem observa feriga AspleniumIepdium, descoperită recent în rezervație. La sfârșitul lunii iunie, în luminișuri sau în tufișuri înfloresc mai multe specii de orhidee de o frumusețe rară: untul vacii, căpșunica. În stratul ierbos al pădurii de fag găsim endemisme carpatice cum ar fi crucea voinicului (Hepatica Transsilvanica), specie periclitată.
  • Importanța botanică a cheilor este acceptată și de speciile de plante caracteristice mlaștinilor și fânețelor montane din împrejurimile cheilor. Cele 44 de specii de plante rare și periclitate, dintre care opt tipuri de habitate protejate la nivel european, constituie o componentă importantă a biodiversității zonei și contribuie semnificativ la importanța ștințifică și protectivă a acestei rezervații naturale.
  • Peșterile din Cheile Vârghișului au o importanță deosebită pentru mai multe specii de lilieci. Pe teritoriul rezervației sunt prezente 19 specii, ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul speciilor existente în România.

Peștera Orbán Balázs este unul dintre cele mai importante adăposturi din Transilvania. Aici, numărul de specii, precum și numărul indivizilor de fiecare specie, diferă în funcție de perioada anului.  În perioada de hibernare, înafară de speciile amintite, în peșteră este prezent și liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophushipposideros), cu un număr important de exemplare. Pentru lilicei toamna reprezintă anotimpul împerecherii. Pentru protecția acestor animale este foarte important ca vizitând peșterile să nu le deranjăm sub nicio formă. Este interzis sa facem foc în interiorul sau la gura peșterilor, întrucât aceste activități pot deranja liliecii și chiar pot provoca moartea animalelor.

Muratureanu Georgiana-Silvia