Bilet de îmbarcare spre… Râşnov iar apoi către China…
9 February 2019
Bilet de îmbarcare spre… Râşnov iar apoi către China, la Lhasa…
10 February 2019

CHINA – ANUL NOU CHINEZESC 2019

Anul Nou Chinezesc sau „Festivalul de primăvară” (cu toate că este o sărbătoare ce are loc în plină iarnă), reprezintă în China cel mai important eveniment. Data de 4 februarie 2019 a marcat încheierea Anului Câinelui (de Pământ), iar din 5 februarie până pe 25 ianuarie 2020 s-a intrat în Anul Porcului sau Anul Mistreţului (de Pământ).

* * *

Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare tradiţională a chinezilor. Acest eveniment începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc şi se încheie cu Festivalul Lampioanelor, ce are loc în cea de-a cincisprezecea zi.

* * *

Originile Anului Nou Chinezesc se pierd în secole, fiind înconjurate de mai multe obiceiuri şi legende. În timpurile trecute, perioada aceasta era una în care oamenii reflectau asupra felului în care s-au purtat în anul ce tocmai l-au încheiat. Anul 2019 în Zodiacul Chinezesc începe în data de 5 februarie şi aşa cum deja am amintit, se află sub influenţa Mistreţului (Porcului de Pământ).

* * *

Referitor la Zodiacul Chinezesc, conform tradiţiei, ordinea zodiilor este inspirată din ordinea în care animalele spirituale simbolice s-au arătat în faţa lui Buddha. Astfel, o legendă ne spune că animalele au venit să întâlnească Anul Nou alături de Buddha. Deşi au fost chemate toate, doar 12 s-au prezentat la sărbătoarea trecerii dintre ani: şobolanul, bivolul, tigrul, iepurele, dragonul şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul.

O altă povestire despre cele 12 animale ale Zodiacului Chinezesc, ne dezvăluie că cu mult timp în urmă, Împăratul de Jad (conducătorul cerului şi zeitatea supremă în Taoism şi în religia tradiţională chineză, care aude şi vede tot în Univers) a decis să creeze o metodă de numărare a anilor. Pentru aceasta, şi-a trimis servitorul în pădure pentru a anunţa că va avea loc o întrecere între animale, cu un premiu special. Ele vor trebui să treacă un râu, iar primele 12 vor avea câte un an numit după ele.

În ziua întrecerii, toate animalele s-au aliniat la linia de pornire, iar când s-a dat semnalul au năvălit către râu. În scurt timp. Şobolanul şi pisica au realizat că distanţa era prea mare de înotat, aşa că l-a vederea bivolului s-au urcat pe capul lui, iar când tocmai să atingă uscatul şobolanul a sărit pe mal, fiind astfel primul animal ce  trecut apa. După ceva timp au sosit şi tigrul, iepurele, dragonul şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul. Dar ce s-a întâmplat cu pisica ce a stat şi ea pe capul bivolului împreună cu şobolanul ? Acesta a împins-o în apă şi a fost nevoită să se întoarcă din drum. Din acea zi, se spune că pisica şi şobolanul ar fi devenit duşmani.

* * *

Anii au trecut, iar în cele din urmă Zodiacul Chinezesc a ajuns să fie foarte popular la nivel internaţional, el fiind folosit în mai multe ţări, uneori cu mici diferenţe marcate de caracteristicile fiecărei culturi. De exemplu, poporul coreean alături de cel mongol, nu au adus nici o modificare zodiacului, însă vietnamezii au înlocuit iepurele cu pisica, iar japonezii porcul cu mistreţul.

* * *

Revenind la Anul Nou Chinezesc, desigur acesta se sărbătoreşte în ţări şi teritorii unde cu populaţia chineză este predominantă, cum ar fi Republica Populară Chineză, Hong Kong, Taiwan, Macau, Vietnam, Singapore, Indonezia, Malaezia, dar şi în cartierele chinezeşti din oraşele din toată lumea. De-a lungul istoriei, Anul Nou Chinezesc a avut o influenţă importantă asupra sărbătoririi Anului Nou de către popoarele învecinate, precum şi asupra culturilor cu care chinezii au intrat în contact, cum ar fi coreenii, tibetanii şi bhutanezii, mongolii, vietnamezii ori japonezii.  

Şi cu toate că nu este o sărbătoare oficială, în ţări precum Statele Unite ale Americii, Australia ori Canada, Anul Nou Chinezesc este marcat cu mare fast, datorită numărului mare de etnici chinezi ce trăiesc în aceste teritorii, iar poşta emite cu această ocazie timbre tematice.

* * *

Dacă vă aflaţi cumva pe teritoriul Chinei în perioada sărbătoririi Anului Nou Chinezesc, veţi putea constata că obiceiurile şi tradiţiile legate de acest moment sunt foarte diverse. Oamenii cumpără decoraţiuni, material textil şi produse pentru prepararea mâncărurilor tradiţionale. Ei poartă cu acest prilej hainele cele mai bune, au grijă să se tundă înainte de a intra în noul an şi fac schimb de cadouri.  

În cele mai multe orașe de pe teritoriul Chinei, ziua Anul Nou Chinezesc este marcată printr-o serie de festivaluri tradiţionale, din care nu lipsesc dansurile cu dragoni, cele cu lei, precum şi spectacolele ce aduc în prim plan obiceiuri din vechiul imperiu (ca de exemplu nunta unui împărat). Acum este momentul când în parcuri ori la temple se organizează târguri, unde pot fi găsite o varietate de produse şi mâncăruri cu specific chinezesc.

* * *

De-a lungul întregii perioade ce marchează Anul Nou Chinezesc, străzile şi casele sunt decorate cu roşu, aceasta fiind nuanţa principală a sărbătorii. De ce roşu ? Ei bine, deoarece chinezii sunt de părere că această culoare este una de bun augur. În cultura chineză, culoarea roşie corespunde focului şi energiei expansive, simbolizând norocul, belşugul şi bucuria, prezenţa sa având capacitatea de a îndepărta răul. Şi cum este o culoare tradiţională simbolică a fericirii, trebuie spus aici, că roşul este strict interzis la înmormântări.

* * *

Înainte de sosirea Anul Nou, chinezii respectă o serie de tradiţii, cum ar fi de exemplu obiceiul de a mânca budincă din orez cu nuci şi  fructe uscate. Desigur, îşi fac curăţenie generală în locuinţe, pentru a se debarasa în acest mod de orice urmă de ghinion pe care l-ar putea lăsa vechiul an şi pentru a face loc norocului în anul care vine. Abia după ce sunt curăţate, casele sunt decorate cu figurine decupate din hârtie şi lampioane, desigur roşii.

Pentru chinezi, Anul Nou este şi momentul în care familiile se reunesc, aşa că oriunde s-ar afla, se aşteaptă ca oamenii să revină acasă, pentru a participa împreună la masa din noaptea ce marchează trecerea dintre ani. Această „cină de reuniune”, chinezii o consideră a fi cea mai importantă masă a anului. Cina din ajunul Anului Nou, la care desigur participă alături de familie şi prietenii, este extrem de bogată în diverse sortimente de mâncăruri, din acest punct de vedere ea putând fi comparată cu masa de Crăciun din ţările occidentale.

Portocalele sunt printre cele mai cunoscute simboluri ale Anului Nou Chinezesc şi reprezintă norocul. Pe de altă parte, rodiile sunt şi ele preţuite pentru seminţele numeroase care vorbesc despre fertilitate, dar şi pentru culoarea roşie care îndepărtează spiritele rele. Nu lipsesc nici puiul (sau raţa) ori celebrii tăiţei de orez. De Anul Nou aceştia din urmă simbolizează viaţa lungă şi se spune că nu trebuie tăiaţi sau rupţi, ci serviţi în bucăţi cât mai lungi. Un alt preparat foarte important în meniul din noaptea trecerii dintre ani, este peştele, ce regăseşte pe fiecare masă. În nordul Chinei mai sunt serviţi şi colţunaşi, în timp ce în partea de sud se găteşte un fel de tort gelatinos care se taie felii şi se împarte cu familia şi prietenii în primele zile ale Anului Nou.

* * *

După masă, multe familii merg la temple să se roage, uneori toată noaptea de Anul Nou, însă cei mai mulţi aleg să stea acasă şi să urmărească Gala „Festivalului de primăvară”, una dintre cele mai vizionate emisiuni de televiziune din China. Seara se încheie cu focuri de artificii, care în cultura tradiţională chineză au darul de a alunga spiritele rele. A doua zi dimineața, copiii le urează părinților un an nou fericit cu sănătate, primind bani în plicuri de hârtie roșie. Petrecerea nu se opreşte deloc însă a doua zi şi nici în cea de-a treia, fiindcă vreme de 15 zile urmează tot felul de sărbători pline de culoare şi ritualuri specifice culturii chinezeşti.

* * *

După cum am mai spus şi la începutul emisiunii, data de 4 februarie 2019 a marcat încheierea Anului Câinelui (de Pământ), iar din 5 februarie până pe 25 ianuarie 2020 s-a intrat în Anul Porcului sau Anul Mistreţului (de Pământ), despre care Zodiacul Chinezesc susţine că este o perioadă în care am avea destule motive să ne bucurăm. În fiecare an chinezesc trăsăturile definitorii ale zodiei dominante sunt cele care ne ghidează, iar Mistreţul (de Pământ) nu este un animal foarte greu de mulţumit, dimpotrivă, indulgent şi prietenos, el se bucură din plin de viaţă. Ceea ce-ar trebui să facem cu toţii. Adică să trăim clipa fără regrete, să evităm situaţiile neclare, să fim mulţumiţi cu ce avem şi să lăsăm lucrurile să vină de la sine fără a le forţa.

* * *

Acestea fiind spuse, pentru a fi în ton cu subiectul de astăzi, vă dorim un An Nou plin de împliniri, bucuri şi sănătate.