„INKHEART- Inimă de Cerneală”, realitate şi poveste într-un action-fantasy captivant – de Michaela Platon
9 April 2021
The Snowman – un policier cu implicații psihanalitice, centrat pe personaj – de Michaela Platon
12 April 2021

Cititul e ca un permis de călătorie în toate lumile care sunt, au fost și mai ales pot să fie

Cartea cu ilustrații ”Dar Motan știe” face parte din seria scrierilor Cristinei Andone pentru Editura Nemira. Dar Motan este un personaj captivant, care aparține unui spațiu, care are o viață plină, o familie, preferințe culinare.

Pe Dar Motan eu îl descopăr acum, cu bucurie, căci îmi place felina aceasta inteligentă și jucăușă care este rezultatul colaborării dintre Cristina Andone și Emi Balint. Aceasta din urmă i-a dat un chip nostim, gesturi și atitudini hazlii. Cu ochii săi rotunzi și urechile mici, triunghiulare, Dar Motan însoțește cuminte ori năbădăios, povestirea. Cum să nu-ți placă de el?

Ce surpriză! Dar Motan este brănean și motan de librărie. Mă pun în locul lui și constat că îmi place spațiul bucolic, de loisir intelectual. Atmosfera în care trăiește și se joacă este una confortabilă, cu spirit transilvănean. Iar după amiaza de mai în care se petrece povestirea este clar una aparte, parfumată și însorită.

I se cere însă ceva ce pare la început fără sens pentru Dar Motan. I se cere, ca motan de librărie fiind, să învețe să scrie și să citească. Și lui nu i se pare tocmai cu rost, cerința asta. Deși, librăreasa Mamalu încearcă să-i explice pe înțelesul lui, că: ”cititul e ca un permis de călătorie în toate lumile care sunt, au fost și mai ales pot să fie”.

Toto, copilul librarilor, ”un băiat cu ochelari și multe cărți” îi va fi învățător lui Dar Motan. Și după ce pisoiul cel negru și speriat își depășește starea de neîncredere și pășește într-un joc, cele 31 de litere îi vor deveni acestuia, bune prietene.

”Dar Motan știe” este o carte creată cu multă iubire și înțelegere pentru stările copilului care crește, descoperă și învață.

Realizatoare Roxana Păsculescu