Cum „Dăruiești Viață”, cu invitatele Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, la Rezidența BRD Scena9
23 April 2018
Tezaur românesc recuperat și repatriat
24 April 2018

Colecții Științifice ale Muzeului Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Radio România Cultural vă invită luni, 23 aprilie 2018 la o nouă emisiune-dezbatere despre importanța colecțiilor științifice ale Muzeului.

În cadrul emisiunii „Știința în cuvinte potrivite”, transmisă pe toate frecvențele Radio România Cultural și video online pe www.radioromaniacultural.ro cu începere de la ora 13:20, realizatoarea emisiunii, Corina Negrea îi va avea invitați pe cercetătorii Muzeului – Dr. Costică Adam, Dr. Angela Petrescu, Dr. Ionuț Iorgu și Dr. Elena Iorgu, care vor discuta despre însemnătatea colecțiilor muzeului, ce înseamnă și din ce este compusă o colecție precum si despre ce anume face ca o colecție să devină importantă din punct de vedere științific și patrimonial.

Patrimoniul ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este format din cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice ale lumii, de la ecuator până la regiunile polare, sau colectate din mediul acvatic de la suprafaţa apei şi până la mai mult de 6.000 de metri adâncime.

În prezent, cea mai mare colecţie din patrimoniul ştiinţific al Muzeului este cea de insecte, cu peste 1.000.000 de exemplare, unele dintre ele fiind colectate în urmă cu 100 de ani. Îi urmează colecţia ştiinţifică de moluşe cu aprox. 250.000 de exemplare şi colecţia de crustacee cu aprox. 100.000 exemplare. Colecţiile de vertebrate numără cca. 46.500 exemplare, dintre care aprox. 11.500 de exemplare de păsări, ceea ce face ca muzeul să posede cea mai importantă şi completă colecţie de păsări din fauna României, cu aprox. 300 specii şi peste 5.500 de exemplare, din care numeroase rarităţi sau chiar unicate naţionale.

În cadrul colecţiilor, locul cel mai important din punct de vedere ştiinţific şi documentar, adevărată comoară a patrimoniului ştiinţific al muzeului, îl ocupă exemplarele pe baza cărora au fost descrise specii noi, aşa numitele exemplare-tip. Acestea provin mai ales din fauna străină şi aparţin colecţiilor de nevertebrate, de vertebrate și de paleontologie.

Invitații emisiunii „Știința în cuvinte potrivite” vor vorbi despre patrimoniul valoros deținut de Muzeu și despre importanța acestuia ca „arhivă” a vieții pe planetă.

Parteneri media: Radio Romania Cultural

UnitedMedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Grădinite.com, Prokid.ro,GoKID.ro, mamica.ro, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, HotNews, SmartWoman, Mămica de azi, Mami, stiripentrucopii.com,kidsnews.ro, labucatarie.ro.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.