Concert de Anul Nou sub zodia Jazz-ului
22 December 2016
Tapiseria, sub semnul luminii si al volumetriei
22 December 2016

“Colinde netemperate” – un spectacol de colinde reinterpretate

Credit foto: Radu Țuță

Credit foto: Radu Țuță

Centrul Național al Dansului București a găzduit miercuri, la Sala Stere Popescu, spectacolul “Colinde netemperate”, un show în care patru tineri artiști au prezentat într-o manieră reinterpretată colindele tradiționale.

Cei patru artiști — Maria Balabaș (voce), Mihai Balabaș (chitară, efecte și sampler), Marina Pingulescu (vioară) și Călin Torsan (instrumente de suflat) — au încântat spectatorii cu o serie de colinde precum “Adam și Eva”, “M-o mânat maica la capre”, “Azi e seara de ajun”, “La sfârșitul lumii”, “La săvârșitu’ lumii”, toate interpretate într-o manieră proprie.

Credit foto: Radu Țuță

“Colindele acestea nu sunt scrise în tonalitate, în sistemul temperat care se practică în muzica clasică, ele, aparținând folclorului, sunt modale, deci netemperate. Cuvântul acesta este asociat unei stăi foarte umane de a fi. Când spui despre cineva că și-a pierdut temperamentul sau și-a pierdut firea, este netemperat, este agitat. De fapt, nu cred că agitat este ce ne-am dorit să facem prin colindele acestea dar am vrut să spunem că ele nu aparțin, de exemplu, modului acesta foarte comercial de a înțelege Crăciunul, și sunt mai degrabă continuarea unei tradiții personale pe care am reinterpretat-o cu mijloacele artistice care ne sunt caracteristice”, a declarat, pentru AGERPRES, Maria Balabaș.

Ea a precizat că melodiile prezentate sunt găsite în colecții de folclor.

“Sunt câteva piese pe care le-am ales în urmă cu câțiva ani căutând prin cărți, prin colecții de folclor. Atunci când le-am ales nici dacă funcționează împreună, nici unde o să ducă. Le-am ales gândindu-mă că vocea mea nu este potrivită pentru înflorituri și astfel am ales melodii cât se poate de simple și directe și, de asemenea, am urmărit și povestea din colinde. Peste timp s-a dovedit că ele funcționează împreună și fac un tot”, a afirmat Maria Balabaș.

Mihai Balabaș a spus că tehnica în care sunt realizate aceste colinde nu este una deosebită sau care să necesite “virtuozități speciale”. “Totul este destul de minimalist”, a precizat el.

Sursa: AGERPRES