Timișorenii vor aprinde lanterne în propriile balcoane miercuri seara, în semn de solidaritate cu medicii care luptă cu COVID-19. Inițiativa aparține Asociației Timișoara 2021
6 April 2020
Leontina Văduva la Radio România Cultural
6 April 2020

Concert pentru o contesă din Arad (Live Stream)

Ce legătură există între Beethoven și orașul Arad? Ni se dezvăluie într-un nou concert online din Stagiunea Camerală „Florescu – Fernandez & Friends”. Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel), Karina Fernandez Samodaiev (pian) și Monica Florescu (pian) vin în întâmpinarea publicului aflat în carantină cu o poveste muzicală despre o contesă din Arad, căreia Ludwig van Beethoven i-a dedicat „Sonata nr. 4 în do major, op. 102”.

Concertul are loc joi, 9 aprilie 2020, de la ora 18:00, la Sala Oglinzilor, Forumul German Sibiu, și este transmis pe LivestreamRomania.ro.

Pentru noi, carantina este despre povești muzicale. E un timp în care continuăm să cântăm, să descoperim lucrări și să căutăm sau să ne imaginăm poveștile din spatele lor. Așa am ajuns la Sonata nr. 4 în do major, op. 102, despre care am aflat că a fost compusă pentru contesa Anna Marie ERDÖDY, care locuia în orașul pe care noi astăzi îl știm drept Arad. Se crede despre această contesă că ar fi fost marea iubire a lui Ludwig van Beethoven” spun Monica Florescu și Makcim Fernandez Samodaiev.

Program:

  • Felix Mendelssohn – Bartholdy: Andante sostenuto, op.72
  • Maurice Ravel: din suita „Mama mea gâscă” – I. „Pavana frumoasei din Pădurea Adormită”; II. „Micuțul puișor”; III. „Grădina fermecată”
  • Alfred Schnittke: „Tango”, „Suită în stil vechi”, „Declarație de iubire”
  • Ludwig van Beethoven: Sonata nr. 4, în do major, op. 102, nr.1

Încă de la începutul perioadei de carantină, Stagiunea Camerală „Florescu – Fernandez and Friends” aduce muzica în casele celor care până acum obișnuiau să umple Sala Oglinzilor pentru concertele din fiecare lună. Recitalurile continuă și în săptămânile următoare, într-o serie dedicată integralei sonatelor de Ludwig van Beethoven pentru violoncel și pian. Inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev și a pianistei Monica Florescu este sprijinită de Forumul German Sibiu și LivestreamRomania.ro prin implicarea pro bono a acestora.

Următoarele concerte din seria dedicată integralei sonatelor pentru pian și violoncel de Ludwig van Beethoven:

  • Concert pentru omul (din) interior (16 aprilie 2020)

Concertele trecute din stagiunea online:

  • Concert pentru omul liber (2 aprilie 2020)
  • Live în izolare cu Florescu – Fernandez and Friends (26 martie 2020)
  • #StămAcasă și ascultăm muzică clasică (19 martie 2020)

Stagiunea Camerală „Florescu – Fernandez & Friends”

Pasiunea pentru muzică stă la baza stagiunii „Florescu – Fernandez & Friends”, un proiect independent și unic în Sibiu, cu concerte „full house” în fiecare lună. Stagiunea a început în 2015 la inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev (Cuba) și a pianistei Monica Florescu (România), stabiliți la Sibiu după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic. Pentru că Sibiul se bucură de un public cunoscător și avid de muzică clasică, stagiunea camerală „Florescu – Fernandez & Friends” propune o serie de concerte lunare, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării, precum violonistul sud-coreean Edwin Kim, pianista Ana Kavalerova, violistul Răzvan Popovici și alții. Concertele stagiunii au și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicații și repere istorice. Din ianuarie 2020, stagiunea camerală „Florescu – Fernandez & Friends” ajunge inclusiv la București.

Concertul face parte din seria „Odae cum harmoniis”, un proiect realizat în parteneriat cu Forumul German Sibiu, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.