Teme deschise – “Poemul haiku in cultura romana” Invitat: Valentin Nicolitov – presedintele Societatii romane de haiku
5 December 2016
“Shylock este numele meu” de Howard Jacobson, o reinterpretare briantă a piesei “Neguţătorul din Veneţia” se lansează la Librăria Humanitas de la Cişmigiu
5 December 2016

Conferința și prezentarea cărții „Cetatea Alba”. Autor: dr. Ionel Cândea

Casa de cultură „Friedrich Schiller” în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I“ și editura Istros organizează evenimentul dedicat unei remarcabile apariții editoriale, CETATEA ALBĂ, în ziua de joi, 8 decembrie 2016, începând cu ora 18:30: autor dr. Ionel Cândea.

Conferința și expoziția de planșe arheologice se înscriu în ciclul prezentării istoriei culturii românești, tradiție a Casei „Friedrich Schiller”.

Ilustrația muzicală: Cristian Balaș, vioară.
Coordonator proiect: Aurora Fabritius.

Participă:

Dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului de Istorie al Brăilei, directorul Muzeul Brăilei „Carol I“
Prof.univ. dr. Mihai Maxim, directorul Centrului de Studii Turce al Universității din București,
membru de onoare al Academiei Turce
Prof. univ. dr. Ioan OPRIȘ, istoric, Muzeul Național de Istorie a României
Prof. univ. dr. Virgil Ciocâltan
Ionut Carol Opriș, Universitatea din București
Dr. Alexandru Ciocâltan, Institutul de Istorie „N. Iorga“
Simion Gheorghiu, cercetător științific, Institutul „N. Iorga”

„În paginile acestui studiu consacrat prezenţei Cetăţii Albe în istoriografia românească, dorim să subliniem faptul că acest subiect a fost tratat doar prin prisma celor mai importante contribuţii româneşti la cunoaşterea sa. Autorul este conştient de faptul că în continuare noi şi noi titluri şi autori se vor ivi din trecutul atât de mult cercetat al monumentului medieval şi peste care am trecut, fără să vrem. Aşteptăm cu şi mai mare interes noile abordări, de oriunde ar apărea ele despre acest loc şi faptele legate de el. (…)

Așezată la limanul Nistrului, Cetatea Albă a trezit încă din primele veacuri de existență interesul tuturor celor care au cunoscut-o într-un fel sau altul, în toată măreția și splendoarea ei. În prezentul volum vom încerca să adunăm cele mai însemnate contribuții pe care le cunoaștem, din istoriografia noastră, privitoare la fabulosul monument. (…)

Cetatea Albă nu putea să lipsească dintr-una din cele mai importante cronici realizate în spațiul cultural și spiritual al Țării Românești la începutul veacului al XVII-lea, mai precis la 1620. Este vorba de cea mai veche scriere istoriografică în limba română și anume Cronica universală a lui Mihail Moxa. (Cronica universală, ed. G. Mihăilă, București, 1989) (…)
Dimitrie Cantemir reprezintă, fără îndoială, un moment important în istoriografia Cetății Albe, nu atât prin referiri de mare întindere cât prin valoarea științifică a amănuntelor pe care le oferă. (in Descriptio Moldaviae) (…)

După 1945, ca și după 1989, prezența Cetății Albe în istoriografia noastră se leagă de momente de conjunctură mai mult sau mai puțin favorabile fructificării lor. (…)

Vom descoperi aici, într-o lucrare ce se bazează pe o vastă erudiţie, pe parcurgerea a mii de documente şi a zeci de izvoare narative, câteva referiri şi la Cetatea Albă. (…)” Ionel Cândea

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.