Fetița care a salvat Crăciunul, de Matt Haig – cea mai așteptată carte pentru copii a anului
13 November 2017
Eshkol Nevo, cea mai importantă voce a noii generații de scriitori israelieni, la București
13 November 2017

CONFLUENȚE – Dinu Flămând, George Volceanov, Alexander Baumgarten

 

Ediția din 13 noiembrie 2017 a emisiunii CONFLUENȚE este consacrată poeziei, traducerilor din dramaturgia universală și teologiei.

 

Captam cu destulă abilitate noutatea și am reușit să ne formăm singuri. Aceste lecturi ne-au format. Suntem niște autodidacți iluminați, care și-au asumat și naivitatea autodidactului, învățând pe cont propriu, prin lectură. Marii autori îți răspund la o parte din întrebări și-ți provoacă altele.” Cu poetul DINU FLĂMÂND o luă pe firul timpului și retrăim atmosfera de început de drum a cenaclului și revistei clujene Echinox, iar la final primim în dar și un grupaj de versuri.

 

Eu cred cu tărie că prin noile traduceri nu am făcut altceva decît să recuperăm spiritul autentic shakespearian, al epocii în care a scris Marele Will, spiritul unui entertainer, al unui om din industria show-biz-ului, care nicio clipă nu s-a gândit că, tocmai prin piesele lui, va deveni autorul nemuritor, validat peste secole drept cel mai mare scriitor al tuturor timpurilor.” Inițiator al unei noi traduceri integrale a dramaturgiei shakespeariene, GEORGE VOLCEANOV ne mărturisește care au fost pașii necesari de făcut în realizarea unei tălmăciri înnoitoare.

 

L-am editat pe Godescalc de Nepomuk, având un gând năstrușnic oarecum. Propunând editarea lui în cultura și limba română, știu că toți medieviștii lumii merită să fie interesați de acest text complet nou, apărut în lumea noastră. Și atunci, traducându-l în limba română, eu pot vehicula cultura română pe această cale, asigurată de soliditatea și natura științifică a limbii latine.” Mediul academic românesc devine accesibil europenilor și prin activitatea unor universitari clujeni, împătimiți de filosofia medievală din care traduc, de peste zece ani, tratate esențiale în evoluția gândirii europene. Despre un astfel de tratat ne vorbește și profesorul universitar ALEXANDER BAUMGARTEN, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

 

Constantin-Cristian Bleotu, Eugen Lucan și Oana-Georgiana Enăchescu vă doresc AUDIȚIE PLĂCUTĂ!