Un spațiu mitic care merită o viață nouă – Băile Culturale Herculane
9 August 2018
Bilet de îmbarcare spre… Ţinutul Neamţului şi mai apoi… către Mexic, la Ciudad de Mexico
11 August 2018

Craiova – O cetate modernă

Craiova, orașul cel important ca prestigiu din zona Olteniei atrage atenția tot mai mult în ultimii ani, prin deschiderea către nou, către tendințe europene culturale, dar și prin încadrarea într-un turism diversificat, pentru toate categoriile de vârstă. În fiecare an, Craiova îți lasă impresia unui oraș „șantierˮ, care dezvăluie treptat atracții arhitecturale pe care înainte le-ai fi trecut cu vederea.

Poate că până acum Craiova reprezenta un oraș plin de controverse. Pe de-o parte, îl cunoaștem ca un pilon cultural, a cărui istorie încă fascinează. Craiova e consemnat în istorie alături de primele târguri care au făcut neîntârziat saltul de la denumirea de târg, la cea de oraș tocmai prin dezvoltarea înfloritoare din timpul domniei lui Mihai Viteazu. Vorbim astfel de un oraș care a dominant în perioada medievală. Dacă dăm timpul înapoi, există un alt reper care atrage curiozitatea. Istoricii de frunte precum Nicolae Iorga sau A.D. Xenopol au susținut ideea că pe teritoriul Craiovei a avut loc Bătălia de la Rovine. În prezent, Parcul Sf. Dumitru, în care domnește acum Casa Băniei și Muzeul Olteniei, spre care cobori pe strada Madona Dudu, sunt două atracții al căror concept pare să stea la baza acestei revitalizări istorice, de care are nevoie orașul.

Continuând pe linia vizualului, trebuie să menționăm fascinația arhitecturală pe care o regăsim în Centrul Vechi din Craiova. Așa cum capitala este asociată cu Micul Paris, în Craiova veți găsi micul Lipscani. Recent reabilitat și reîmprospătat, Lipscani-ul Craiovei este un alt exemplu de îmbinare a vechiul și noului. Arhitectura și coloritul clădirilor boierești aduc la viață, trecutul cu iz boem, dar care astăzi devine gazda unei noi generații. Terase tematice, rupte din peisaje mediteraneene, pub-uri londoneze, cluburi extravagante și nelipsitul miros de kebap care nu ne lasă să evadăm cu adevărat din banalitatea de zi cu zi. Acest loc îi atrage zilnic pe localnici, îi unește și redă o vitalitate permanentă orașului.

Ca în orice oraș renumit din România, suntem obișnuiți cu ideea că centrul istoric ne oferă pe tavă cele mai importante atracții turistice și istorice. Ei bine, în Craiova fie că alegi să te răcorești cu o înghețată în zilele de vară, sub copacii exotici din English Park în inima orașului, fie că vrei să te aventurezi spre periferiile împânzite de cartiere cochete de case boierești, aici turiștii pot găsi cu siguranță un refugiu interesant.

Parcul Nicolae Romanescu, recunoscut drept al treilea parc natural din Europa este recunoscut drept plămânul orașului oferind localnicilor peisaje unice, pe o întindere suficient de mare cât să găzduiască toate zilele de week-end. Parcul își deschide porțile din două intrări. În cartierul Valea Roșie accesul se face prin cimitirul Ungureni iar a doua intrare, din cartierul 1 Mai, oferă vizitatorilor o priveliște impresionantă asupra grădinilor nesfârșite.

Ceea ce atrage, însă, este constanța cu care orașul Craiova își păstrează o dimensiune culturală unică. Nimic nu se compară cu firescul unei întâlniri la Teatrul Național Marin Sorescu sau la Filarmonică, atracții care prind toate tipurile de public. Mai mult decât atât, pentru pretențioși, există mereu opțiuni fie că alegem între concerte nemuritoare ale Ansamblului Folcloric Maria Tănase sau chiar Festivalul Internațional Shakespeare, găzduite de fiecare dată de Cetatea Băniei.

Surse

Epîngeac Andreea Cristina