Dimensiunea științifică a artei: Bogdan Bocșe – De la licitația de artă la tehnologiile legate de criptomonede
7 April 2021
Mesaje de Ziua Mondială a Sănătății
7 April 2021

Cu Bună Știință – Cutremurele: cauze, mecanisme, consecințe

Cum se produc cutremurele? Care sînt mecanismele ce stau la baza declanșării lor? Cum ar putea fi prevăzute?

Invitații ediției de astăzi, 7 aprilie 2021, ora 19:00  – dr. Dragoș Toma-Dănilă și prof. Radu Văcăreanu – sînt doi oameni de știință specializați în studierea cutremurelor și a măsurilor ce pot fi adoptate pentru a le limita impactul.

Dr. Dragoș Toma-Dănilă este cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămîntului, avînd mai mult de 8 ani experiență în domeniul riscului seismic și GIS. Dragoș este administratorul Sistemului de Estimare Rapidă a Pagubelor din România (Seisdaro), iar în cadrul tezei sale de doctorat a analizat riscul sistemic al rețelelor de transport. Este implicat activ și pe partea educațională, fiind unul din creatorii Expoziției Mobile despre Cutremure (MOBEE), mentor în cadrul Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele și realizator al turului ghidat „Bucureștii și cutremurele”.

Radu Văcăreanu este profesor de siguranța construcțiilor la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). De asemenea, Radu este vicepreședinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (EAEE), delegat național al României la Asociația Internațională de Inginerie Seismică (IAEE) și președinte executiv al Comisiei Naționale de Inginerie Seismică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În perioada 2002-2008 a fost directorul Centrului Național de Reducere a Riscului Seismic, implementînd Proiectul JICA (Agenția de Cooperare Tehnică a Japoniei) privind reducerea riscului seismic la clădiri și structuri în România. Radu Văcăreanu a participat la proiecte internaționale și a coordonat proiecte naționale care vizează reducerea riscului seismic. A publicat numeroase lucrări în jurnale și conferințe internaționale. Din martie 2016 este rectorul Universității Tehnice de Construcții București.

Ca de obicei, gazdele evenimentului sînt Corina Negrea și Alexandru Toma Pătrașcu.

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMucO6tqDIrGdBJlZdZ3dHxbUwWbZdKnMqs