Dimensiunea științifică a artei: Dragoș Vărșăndan – ep. 3 – PropagArta – o nuă revistă pe scena artelor contemporane
18 May 2022
Știința 360 – 18 mai 2022 – Reglementarea emisiilor de metan: de la angajamente slabe la aplicare credibilă
18 May 2022

Cu Bună Știință – Europa cutremurelor

Astazi, de la ora 19,00, Bucharest Science Festival organizeaza online conferinta ” Cu Bună Știință: Europa cutremurelor”  (https://www.facebook.com/events/683196496310009 )

Sudul Europei este o zonă foarte activă seismic. De-a lungul anilor, atît România cît și alte țări precum Italia, Grecia sau Turcia au suferit consecințele unor cutremure grave.

Recent, a fost publicată harta actualizată a riscului seismic în Europa, studiu esențial pentru a fundamenta măsurile de apărare împotriva cutremurelor de pămînt, unele dintre cele mai devastatoare fenomene naturale. Proiectul a fost demarat în urmă cu mai mult de trei decenii și a implicat sute de cercetători din întreaga Europa.

În cadrul acestei ediții a întîlnirilor Cu Bună Știință vom discuta despre cutremure, despre efectele lor și, mai ales, despre cum putem construi clădiri capabile să reziste la seisme.

Laurentiu Danciu este cercetător în cadrul Serviciului Seismologic Elvețian din ETH Zürich. Laurențiu este interesat de analiza probabilistică a riscului seismic și de evaluarea vulnerabilității structurilor.

Carmen Cioflan lucrează în cadrul Institutului Național de Fizica Pămîntului, unde studiază propagarea undelor seismice și evaluarea efectelor locale ale cutremurelor.

Radu Văcăreanu este profesor de siguranța construcțiilor la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). De asemenea, Radu este vicepreședinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (EAEE), delegat național al României la Asociația Internațională de Inginerie Seismică (IAEE) și președinte executiv al Comisiei Naționale de Inginerie Seismică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Din martie 2016 este rectorul Universității Tehnice de Construcții București.

Ca de obicei, gazdele evenimentului sînt Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural și Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival. Puteți participa la dezbatere prin Zoom sau o puteți urmări în direct pe pagina BSF.