Dimensiunea științifică a artei: Florica Prevenda –  Apariția internetului, în anii ’90, a influențat decisiv omenirea – ep. 3
12 May 2021
ȘTIINȚA 360 – 12 MAI 2021 COVID, O PANDEMIE ÎN DESFĂȘURARE
12 May 2021

Cu Bună Știință: Tehnologii cuantice

Proprietățile stranii ale sistemelor cuantice au început, de cîțiva ani, să stea la baza unor noi tehnologii care ne vor revoluționa viața. De la supercalculatoare ce depășesc în putere orice echipament actual și pînă la rețele de comunicații impenetrabile hackerilor, de la senzori asemănători globurilor de cristal din povești la noi sisteme de imagistică, tehnologiile cuantice au ieșit din zona cărților SF și au pătruns deja în aria aplicațiilor industriale.
Care sînt principiile care stau la baza tehnologiilor cuantice? Unde se pot aplica mai întîi și cît de departe sîntem de generalizarea lor? La ce consecințe ne putem aștepta în viitorul apropiat? Patru fizicieni, implicați în cercetări cu privire la tehnologiile cuantice, ne vor împărtăși din experiența lor și vor încerca să ne ofere o imagine asupra acestui domeniu.
Radu Ionicioiu este fascinat de aplicarea principiilor fizicii cuantice în viața de zi cu zi. După obținerea doctoratului din partea Universității Cambridge în 1999, Radu a lucrat pe trei continente (Europa, America de Nord și Australia), atît în mediul universitar cît și în industrie, la Hewlett-Packard Labs. În prezent este Cercetător Senior la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” din Măgurele. Radu a fondat și coordonează Romanian Quantum Network (RoQnet), rețea ce are ca scop dezvoltarea tehnologiilor cuantice în țara noastră. De asemenea, este reprezentantul României în comitetul de conducere al EuroQCI și membru în comitetul consultativ strategic al EU Quantum Flagship.
Liviu Zârbo este Cercetător Senior și lider al Grupului de Inginerie Cuantică în cadrul Institutului de Cercetare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj-Napoca. Este cofondator, alături de Radu, al RoQnet și reprezentant al României în Quantum Comunity Network (QCN).
Alexandru Paler lucrează la Institutul pentru Circuite Integrate al Universității Johannes Kepler din Austria. După absolvirea cursurilor de Știința Calculatoarelor la Universitatea din Brașov, Alexandru și-a continuat studiile în Germania, obținînd un doctorat în domeniul circuitelor cuantice la Universitatea din Passau. În prezent, el este unul dintre puținii cercetători din lume care dezvoltă software de corectare a erorilor pentru computerele cuantice.
Andrei Tomuț studiază fizica în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Împreună cu alți pasionați de quantum computing a pus bazele clubului TransilvaniaQuantum pentru a ajuta și susține fiecare persoana curioasă ce dorește să învețe. Fiind fascinat de problemele legate de algoritmii cuantici, a îmbrățișat fiecare provocare legată de acest domeniu, participînd la competiții precum: IBM Quantum Challenge, QHack, QCHack (Q-CTRL challenge).
Puteți sprijini acest proiect prin platforma Patreon: https://www.patreon.com/CuBunaStiinta
Ca de obicei, gazdele evenimentului sînt Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural și Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival. Puteți participa la dezbatere prin Zoom sau o puteți urmări în direct pe pagina BSF.
Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.
Alexandru Toma Pătrașcu este fondatorul și directorul Bucharest Science Festival și autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri (https://www.goodreads.com/…/54834633-povestiri-despre…), apărută de curînd la Editura Humanitas. După absolvirea Facultății de Electronică a Universității Politehnica din București a urmat programul de masterat în afaceri al The Open University, Marea Britanie, specializîndu-se ulterior în comunicare.