Evoluţia relaţiilor UE – Ucraina
9 February 2017
Vreau să-mi citești o mulțime de povești!
9 February 2017

Cu cărțile deschise neprețuitei mele neveste… Învățatului meu bărbat: o poveste epistolară de Șalom Alehem

‘Iubitului, priceputului, neîntrecutului, vestitului, învățatului meu bărbat Menahem Mendel — rămâne-i-ar numele de pomină în vecii vecilor!’ — așa își începe eroina cărții noastre fiecare din multele sale epistole către soțul său. Rămasă acasă cu toată răspunderea gospodăriei și a copiilor, Șeine Șeindl îi scrie în permanență lui Menahem Mendel, aflat la oraș, să revină acasă, în Ștetl, și să renunțe la afacerile, se vede din scrisori, destul de păguboase. În ciuda trecerii timpului, soțul răspunde de fiecare dată la fel de ceremonios ‘Neprețuitei, isteței și preacuratei mele neveste Șeine Șeindl, să trăiască!’, dar continuă să încerce toate oportunitățile pe care o societate în plin avânt economic și în proces de modernizare le poate oferi. De la bursă, acțiuni, intermedieri imobiliare și de terenuri și până la matrimoniale, Menahem Mendel încearcă totul cu entuziasm, indiferent la eșec, faliment, riscuri. și aventura comică abia începe…

Joi, 16 februarie, vă invităm, în compania actorilor Teatrului Evreiesc de Stat, la un spectacol-lectură inedit, pornind de la unul din cele mai cunoscute texte din opera lui Șalom Alehem — Romanul unui om de afaceri sau Menahem Mendel. Evenimentul, după un concept și dramatizare de Lect. Dr. Camelia Crăciun, face parte din seria spectacolelor-lectură marca TES, organizate prin Centrul de Cercetare și Conservare a Culturii Idiș, dorind să repună în circulație capodopere ale literaturii idiș într-un context informal și deschis dialogului.

Din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Cristina Cîrcei, Mirela Nicolau, Alina Tomi, Nicolae Călugărița, Neculai Predica, Viorel Manole, Nicolae Botezatu și Cornel Ciupercescu.

Vă așteptăm joi, 16 februarie, începând cu ora 17.00, la Teatrul Evreiesc de Stat (str. Iuliu Barasch nr. 15)

Intrarea va fi liberă!