Ce mai citim în această săptămână?
27 January 2020
Seară dedicată lui Ezra Pound poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX la Librăria Humanitas de la Cișmigiu – miercuri, 29 ianurarie, ora 19.00
27 January 2020

Cu poeta Anastasia Gavrilovici despre misoginism și ”mentalități anchilozate de secol 19”

Recentul debut al Anastasiei Gavrilovici considerat de critică drept unul dintre cele mai bune ale anului trecut a stârnit o adevărată isterie în mediul online. Poezia ei nu ar fi provocat atâta interes și revoltă dacă debutanta nu ar fi primit Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu- Opus Primum, pentru volumul „Industria liniştirii adulţilor”, publicat la Casa de Editură Max Blecher. Demența s-a acutizat și pentru că pe scena de la Botoșani, Anastasia Gavrilovici a îndrăznit să deplângă faptul că Premiul Opera Omnia nu a mai fost decernat unei poete din anul 2006, iar în 2020 nici măcar nu a fost nominalizată vreuna. Poetei i se reproșează că folosește cuvinte obscene în poeziile sale, astfel că unii comentatori (majoritatea fără să fi citit cartea) au sfătuit-o să lase poezia și să se apuce de croitorie. ”Cele peste patru sute de comentarii peste care am dat m-au îngrozit. Fără îndoială că reacția ascunde, din nou, sub un izolator străveziu, un fir incandescent de misoginism”, a scris criticul literar Cosmin Ciotloș. 

Într-un interviu pentru Revista Literară Radio, Anastasia Gavrilovici vorbește despre miza acestui volum, despre funcția socială a poeziei, despre misoginism și ”mentalități anchilozate de secol 19”.

Interviu realizat de Diana Joicaliuc.