Românii in lume – Diana Vidrascu, Duminica 30 Iunie ora 20.30
30 June 2019
AUDIO Tărâmul Tuberozelor din Colinele Transilvaniei
25 July 2019

CUBA VĂ POVESTEŞTE: Aliñado – băutura festivă a naşterilor

„Aliñado” este o băutură festivă (un lichior), originară din partea estică a ţării, reprezintă una dintre cele mai tipice preparate cubaneze, având totodată şi o semnificaţie profundă, ce se poate prelungi şi dincolo de momentul în care este sărbătorită venirea pe lume a unui copil. Pentru că „aliñado” se poate consuma şi cu altă ocazie, importantă în viaţa cubanezilor, anume atunci când o fată împlineşte vârsta de 15 ani. Această aniversare (denumită „fiesta de quinceañera”) care face tranziţia spre o nouă etapă de viaţă a tinerei, este şi ea pregătită cu mult fast. Iar bucuria poate fi însoţită de un pahar de „aliñado”, păstrat de părinţi de la naşterea copilei. 

Cu timpul, modul de pregătire a acestui lichior, degustat în unele dintre cele mai fericite clipe ale vieţii, s-a transformat într-o băutură cu iz de legendă în istoria băuturilor din Cuba.

* * *

 „Aliñado” este un excepţional lichior dulce, tipic regiunii orientale a Cubei şi este asociat în mod exclusiv cu maternitatea. Cu această băutură se toastează atunci când are loc o naştere. Este o tradiţie foarte veche care, conform referinţelor, datează din secolul al XVIII-lea.

* * *

Prepararea băuturii „aliñado” sau „aliñao” implică o procedură foarte simplă, având la bază bucăţi de fructe, sirop din zahăr şi un mic procent de alcool, care poate fi rom cubanez sau rachiu din trestie de zahăr. Astfel că fiecare familie îi poate aduce o notă specială, în funcţie de gusturi şi posibilităţi. Smochinele, stafidele, prunele, strugurii, cireşele, merele, perele şi piersicile sunt fructele pe care le conţine în mod frecvent băutura „aliñado”. Opţional se mai poate adăuga şi trestie de zahăr, dar în bucăţi foarte mici. De-a lungul timpului însă prepararea acestui lichior a suferit o serie de modificări în special în ceea ce priveşte diversitatea fructelor. Drept pentru care, pe lângă fructele deja enumerate, adesea el mai conţine şi  ananas, papaya ori portocale.

* * *

Reţeta originală impune ca la siropul pentru „aliñado” să se adauge şi o frunză de smochin. Este un secret ce face ca băutura să capete culoarea chihlimbarului, care îi este atât de caracteristică. Amestecul obţinut este păstrat într-un recipient de sticlă de mari dimensiuni şi lăsat apoi să se „odihnească” într-un loc retras, de preferință întunecat, pe parcursul celor nouă luni de sarcină. În tot acest timp, fructele îşi lasă sucul şi absorb alcoolul, băutura atingând un punct ideal, echilibrat din punctul de vedere al gustului, nici prea dulce, nici prea puţin îndulcit şi nici prea puternic alcoolizat.

* * *

Odată cu venirea pe lume a nou-născutului, familia acestuia îi va sevi cu „aliñado” pe toţi cei care îi trec pragul pentru a sărbători fericitul eveniment. Şi asta nu este tot. Fiindcă dacă se naşte o fetiţă, mulţi dintre părinţi aleg să păstreze o parte din băutură (uneori chiar îngropată în  pământ), până când copila va împlini vârsta de 15 ani. Cu acea ocazie se deschide sticla cu vechiul „aliñado”, pentru a toasta.

* * *

Născută în localitatea Levisa, în provincia Holguín, cubaneza  Ana Olivero a făcut întâia dată „aliñado” în urmă cu peste 50 de ani, atunci când a rămas însărcinată cu primul ei copil. Ea ne asigură (în interviul oferit colegei noastre de la Radio Havana Cuba, Miladys Borges) că „aliñado” este o băutură foarte fină, care exprimă bucuria familiei.

Ana Olivero: „Aliñado” este o băutură dulce, tradiţională, care se face aici din timpuri de demult. Eu am 72 de ani, iar mama mea a pregătit-o şi ea atunci când a aflat că este însărcinată cu mine. Da… este o tradiţie veche, iar familia noastră face această băutură cu rachiu, la care se adaugă tot felul de fructe. Dar pe lângă acest amestec mai sunt şi alte ingrediente pe care le pui și pe urmă lași băutura un timp ca să îşi potrivească gustul. De aceea se şi numeşte „aliñado” (de la verbul „aliñar”, care în context culinar tocmai asta înseamnă, drege, a potrivi gustul- Nota trad). Aproape întotdeauna se lasă nouă luni, pentru că începe a fi preparată atunci când femeia a aflat că este însărcinată. După această perioadă, la naşterea copilului, băutura este servită. „Aliñado” are un gust foarte bun, tuturor le place şi nimeni nu spune că nu mai dorește, ci dimpotrivă.

Unii fierb fructele, alţii, nu. Eu am pregătit-o în urmă cu 54 de ani, când am avut primul copil. Nu am fiert niciodată fructele şi mi-a ieşit foarte bună. De curând am băut „aliñado”, făcut de către nepoata mea. Mi-au păstrat şi mie ca să gust, atunci când am fost pe la ei. O bunătate, da, da… este cu adevărat o băutură excelentă.

* * *

În „Aliñado”, cu cât varietatea de fructe este mai mare, cu atât băutura devine mai gustoasă. Din această cauză părinţii, bunicii,  unchii şi allţi membri ai familiei îşi dau silința să îi adauge o gamă cât mai largă de ingrediente, toate naturale. Produsele care, din cauza climei, nu pot fi cultivate în Cuba, cum ar fi merele, perele ori piersicile, sunt înlocuite cu fructe conservate, lucru destul de dificil uneori dat fiind preţul ridicat al acestor fructe de import.

Totuşi, trebuie să vă avertizăm că indiferent cât de gustos ori răcoritor ar fi „aliñado”, cel mai bine este ca el să fie consumat cu moderaţie din cauza alcoolului folosit. Altfel, acest deliciu, consumat în exces poate duce uşor la o stare de ebrietate.

* * *

De-a lungul timpului, fluxul migrator în interiorul Cubei şi spre exterior a făcut ca vechea tradiţie de preparare a băuturii „aliñado”, să se răspândească în toată ţara şi chiar dincolo de graniţele ei. În prezent, „aliñado” este întâlnit peste tot unde locuiesc oameni originari din cele cinci provincii din partea orientală a arhipelagului cubanez. Mai exact din Guantánamo, Santiago de Cuba, Holguín, Granma şi Las Tunas. Şi chiar dacă în zonele unde a ajuns băutura este răspândită la o scară mai mică decât în locul său de origine, ea există.

* * *

În Cuba, „aliñado” nu se prepară însă doar la domiciliu de către viitoarea mamă. Astfel, în provincia Granma se află singura fabrică unde băutura este făcută la nivel industrial. Miladys Borges, colega noastră de la Radio Havana Cuba, a obţinut mai multe detalii în acest sens (în urma unei convorbiri telefonice), de la directorul fabricii, Mario Millán Fonseca.

Mario Millán Fonseca:  La  Fabrica de Vinuri Bayamo, am început, cu peste 10 de ani în urmă, să producem „aliñado” la scară industrială. Acesta este un produs tipic din zona orientală  a Cubei, şi mai ales de aici, din Bayamo, provincia Granma, unde, în mod tradiţional se face artizanal, în gospodării. Aşa cum vă spuneam, în fabrica noastră se produce la scară industrială. Este un produs prezentat adecvat, îmbuteliat, cu etichetă.

La Fabrica de Vinuri Bayamo „aliñado” se obţine din fructe preparate cu un sirop din zahăr, mai ales struguri, fructe–stea (carambola) şi ananas. Acestea sunt fructele cele mai căutate pentru prepararea băuturii, la care se adaugă şi stafide. În prealabil se face un sirop din zahăr rafinat, se pune alcool, iar acest sirop alcoolizat se inverteşte, astfel încât să nu se cristalizeze. Pentru invertire (proces prin care zahărul se transformă în glucoză şi în fructoză – Nota trad.), se foloseşte acidul clorhidric. Ulterior compoziţia se completează, adică în acest sirop se adaugă stafidele şi smochinele macerate și este lăsat să stea un timp, cel puţin o lună de zile, să se așeze. Pe urmă se trece la procesul de îmbuteliere, lichidul este turnat în sticle şi se pune manual un strat din fructele menţionate anterior, tăiate, desigur, suficient de mărunt încât să poată fi introduse în sticlă. Odată îmbuteliată şi astupată, sticla este examinată la o lumină puternică, asta şi pentru a putea vedea dacă există vreo particulă din altceva decât fructele ca atare, apoi se aplică eticheta, se ambalează în cutii de carton sau în folie de plastic, şi de aici mai departe urmează comercializarea în reţea, mai ales în cea gastronomică, produsul fiind îndreptat spre unităţile care îl comercializează.

* * *

Aceasta este povestea băuturii numită „aliñado”, din zona orientală a Cubei, care se traduce prin clipe de bucurie şi fericire pentru familie. Ea se consumă atunci când vine pe lume un copil şi constituie, de asemenea, o notă specială în arta cubaneză de preparare a  cocktailurilor. Drept pentru care, vă invităm să vă gândiţi la posibilitatea de a o gusta într-o bună zi, când veţi ajunge în Cuba, pentru a-i descoperi aroma delicioasă şi deosebită.

Realizat de Miladys Borges – RADIO HAVANA CUBA

(traducere – Diana-Maria Şincai)