Un altfel de muzeu în București
19 January 2017
Oaza de muzică – Invitat: SERGIU ANGHEL, preşedinte UNACOR
19 January 2017

Cyberbullying-ul – de necontrolat?

O mare parte dintre adolescenții din ziua de astăzi suferă de depresie, unul din principalele motive fiind cyberbullyng-ul sau agresiunea pe rețelele de socializare. Acest lucru a luat amploare în ultimii ani și din cauza avansării rapide a tehnologiei.

Astfel, dacă în urmă cu cincizeci de ani, de exemplu, agresiunea era manifestată prin violență fizică sau verbală, tehnologia a sporit numărul persoanelor batjocorite și, prin urmare, a ajutat la creșterea numărului de tineri afectați de depresie sau de lipsa încrederii în sine. Deși principalul motiv pentru care tinerii își deschid un cont pe rețelele de socializare este tocmai socializarea, cunoașterea altor persoane, interacțiunea, aceștia ajung adesea să fie agresați sau luați în derâdere de prietenii virtuali.

Pe de altă parte se află adolescenții agresivi, cei care iau parte la fenomenul de cyberbullying din diferite motive: violența în familie, dorința de a părea „cool” în fața colegilor și a prietenilor, violența din televiziune. De cele mai multe ori, aceștia repetă ceea ce au văzut în familie, în societate sau chiar în desenele animate, iar comportamentul acestora este, de cele mai multe ori, dus la extrem, mai ales din cauza faptului ca părinții nu au timp pentru a-i supraveghea.

Din nefericire, foarte puține școli au ore de consiliere psihologică, iar tinerii cu probleme personale care nu au cu cine să vorbească tind să facă ceea ce cred ei că este bine, ceea ce, de multe ori este greșit.

Cea mai mare problemă a cyberbullying-ului dar și a bullying-ului este faptul că mulți dintre tinerii agresați aleg să-și ia viața deoarece nu mai pot face față presiunii pe care societatea o exercită asupra lor. Momentele în care sunt batjocoriți îi fac pe tineri să-și piardă stima de sine, iar singurul răspuns la întrebarea lor pare a fi sinuciderea. Conform Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, sinuciderea este a treia cauză care conduce la moarte în rândul tinerilor, cu 4400 de morți pe an. Același studiu precizează faptul că 14% dintre liceeni au luat în considerare sinuciderea, iar 7% chiar au încercat să-și ia viața.

Câteva dintre tacticile folosite de adolescenții care comit cyberbullying ar fi următoarele:

  • bârfele – tinerii postează sau trimit mesaje dure, care strică reputația, relațiile sau încrederea de sine a unei alte persoane
  • excluderea – tineri care îi exclud pe alții din grupuri online
  • cyberstalking – presupune hărțuirea celorlalți prin trimiterea în mod repetat de mesaje, mail-uri sau etichetarea în postări în care aceștia nu vor să apară

Deși în ziua de azi, vizita la un psiholog este un lucru normal la care foarte mulți oameni apelează, tinerii consideră acest aspect ca fiind înjositor și rușinos și preferă să ascundă faptul că sunt abuzați de ceilalți tineri. Efectele acestei alegeri sunt negative și chiar catastrofale dacă ne gândim la cei care aleg să renunțe la viață.

Dacă există organizații pentru protecția omului și persoane pregătite să-i ajute pe cei care sunt agresați, numărul acestora crește de la an la an și devine o problemă  din ce în ce mai îngrijorătoare pentru o societate care vine cu prea puține soluții.

Andreea Stoenescu