Destinațiile lui Moș Crăciun – Insula Crăciunului
24 December 2016
Mesajul Custodelui Coroanei române de Crăciun 2016
24 December 2016

DANEMARCA

Danemarca este situată pe Peninsula Iutlanda şi are nu mai puţin de 482 de insule, dintre care amintim Zealand, Amager (unde se găseşte şi capitala ţării Copenhaga), Falster sau Langeland. Turiştii care doresc să ajungă aici, trebuie să ştie că vor întâlni o societate cosmopolită şi modernă, cu o istorie care ne aminteşte de perioada vikingilor, fapt ce face din această ţară o destinaţie unde se poate petrece un concediu fascinant. Şi cum vacanţa înseamnă relaxare şi voie bună, încă un lucru deloc de neglijat, este faptul că potrivit unui clasament întocmit de Organizaţia Naţiunilor Unite, Danemarca a fost declarată ca fiind „cea mai fericită ţară din lume”.

* * *

După traversarea graniţei dintre Germania şi Danemarca, turistul este surprins să observe steagurile roşii cu cruce albă care sunt arborate aproape la fiecare casă, ele fiind simbolul patriotismului liniştit, dar profund al danezilor. Steagul danez este cel mai vechi stindard încă utilizat în Europa.

* * *

Implicată de-a lungul veacurilor în multe războaie şi conflicte, Danemarca se bucură în prezent de o existenţă liniştită, fiind recunoscută ca un tărâm al bunăstării, în care cetăţenii beneficiază de o protecţie socială de calitate. Problemele obişnuite legate de imigraţie (cu care se confruntă alte ţări bogate), sunt aici practic inexistente. Şi încă ceva demn de remarcat, este că în anul 1973, danezii au aprobat integrarea în Uniunea Europeană cu o mică majoritate. Şi asta, numai după ce au obţinut promisiunea de a fi scutiţi de obligativitatea monedei unice şi a unei politici de apărare.

Danemarca este şi un avocat puternic al protecţiei mediului atât pe plan internaţional cât şi local. Astfel, politicile sale avansate privind natura înconjurătoare, fauna, mâncarea ecologică, energia eoliană şi bicicletele (ce în anumite de zone ale oraşelor depăşesc numeric maşinile), întregesc şi ele peisajul danez.

* * *

Istoric vorbind, teritoriul Danemarcei a fost locuit (conform mărturiilor arheologice) din cele mai vechi timpuri. Drept pentru care se poate spune că danezii de astăzi sunt urmaşii triburilor venite în această zonă din Scandinavia, începând cu secolul VI.

Regatul danez a fost întemeiat în secolul X, de către Gorm cel Bătrân, primul rege recunoscut istoric al Danemarcei, iar acest fapt îi face pe danezi să afirme cu mândrie că ţara lor reprezintă unul dintre cel mai vechi regat din Europa.

Ca formă de guvernământ, regatul Danemarcei este o monarhie constituţională, iar danezii îşi iubesc şi stimează foarte mult regina. Chiar se glumeşte adesea pe seama faptului că dacă puţinii republicani ai ţării ar pune capăt monarhiei, prima în topul pentru desemnarea unui preşedinte, ar fi trecută Margrethe Alexandrine Thorhildur Ingrid. Şi asta, pentru că până şi în cercurile unde la modă este criticarea regalităţii, calităţile reginei sunt recunoscute.

* * *

Regina Margreth a Danemarcei a preluat tronul ţării sale la 14 ianuarie 1972. În foarte scurt timp ea s-a impus în faţa supuşilor prin calităţile sale deosebite, reuşind să modernizeze o monarhie îmbătrânită, adaptând-o la evoluţia societăţii actuale. În unele sondaje de opinie, regina Margreth a Danemarcei apare ca fiind la ora actuală, cea mai populară suverană din Europa. Pălăriile sale, grupate pe categorii (de monarh, mamă, bunică şi artistă), au ajuns şi ele celebre în întreaga lume. Mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în politica internă şi internaţională, regina se întâlneşte cu reprezentanţii guvernului săptămânal şi are un set întreg de funcţii sociale şi diplomatice.

* * *

Revenind la Danemarca, putem spune că peisajul ei este un mozaic de ferme, oraşe mici, sate de pescari, zone întinse de verdeaţă, dar şi oraşe strălucitoare (cum ar fi Copenhaga, Arhus sau Odense), care oferă un stil de viaţă confortabil: străzi curate, un sistem de transport eficient, cu restaurante elegante, monumente istorice remarcabile, muzee, galerii de artă şi posibilitatea de a face cumpărături pentru toate buzunarele.

Dintre atracţiile turistice ce se bucură de o mare căutare în rândurile celor ce vin să viziteze Danemarca, amintim: mormântul lui Hamlet (aflat la Castelul Kronborg din Helsingor), vechiul Cimitir Viking (din Aalborg), Catedrala Saint Canute (una dintre cele mai mari din Danemarca, ce poate fi văzută în oraşul Odense), Piaţa Axeltorv (din Helsingor – un loc plin de istorie unde din mai până în octombrie, în fiecare zi de vineri se vând şi antichităţi), Randers Tropical Zoo (cea mai mare pădure tropicală artificială din Europa de Nord) ori Mica Sirenă, Fântâna Caritas, Castelul Christiansborg (acestea din urmă localizate în Copenhaga).

* * *

Ce altceva am mai putea spune despre Danemarca ? Că este ţara care l-a inspirat pe William Shakespeare în scrierea tragediei „Hamlet” şi cea care a dat omenirii mai mulţi oameni de cultură, printre care îi amintim pe marele povestitor Hans Christian Andersen, compozitorul Carl Nielsen, fizicianul Niels Bohr sau scriitorul Johannes Vilhelm Jensen.

Şi tot Danemarca, este de asemenea şi locul de naştere al uneia dintre cele mai celebre jucării din lume: Lego.

 

BUCĂTĂRIA DANEZĂ

Un obicei foarte des întâlnit în Danemarca, este acela ca atunci când se văd, oamenii mănâncă. Când se plimbă sau conduc, se asigură că au provizii de mâncare, cafea şi prăjituri. La serviciu iau o pauză de dimineaţă pentru o brioşă şi o cafea, iar după amiaza cineva aduce pateuri de la o brutărie din apropiere.

* * *

Peştele (în special heringul, macroul, ţiparul şi codul) poate fi considerat mâncarea de bază în Danemarca, lui adăugându-se lactatele, prăjiturile şi produsele de patiserie, cafeaua şi vinul. Berea, este de asemenea şi ea adânc înrădăcinată în istoria ţării, danezii fiind printre cei mai entuziasmaţi băutori de bere din lume. Timp de secole, această băutură a fost servită dimineaţa, la prânz şi seara, un motiv fiind faptul că în zonele urbane (cu câteva secole în urmă) apa nu era potabilă.

* * *

Pâinea de secară daneză, densă şi neagră, de obicei plină cu seminţe, stă la baza tuturor mâncărurilor împachetate. Feliată şi unsă cu untură de gâscă sau unt, ea are deasupra fel de fel de combinaţii (brânză, carne feliată sau peşte) ce dau la final un sandviş delicios. Acesta – sandvişul cu o felie de pâine – fiind contribuţia principală pe care a adus-o Danemarca la bucătăria lumii.

* * *

În Danemarca, sandvişul a apărut iniţial în părţile rurale, iar de aici s-a răspândit la oraş. La mijlocul XIX el a aluat forma actuală şi a început să fie servit ca masă de seară. Peste o felie de pâine se adăugau pe atunci, resturile mesei calde de la prânz, astfel că mâncarea nu mai era irosită.

Anii au trecut, iar sandvişurile şi-au schimbat şi atât forma cât şi ingredientele. Astfel, feliile cu pâine pot fi unse simplu, doar cu pateu, ori ajunge în cealaltă extremă când peste ele se adaugă cel mai bun caviar sau trufe. Reţetele variază şi, în timp ce fiecare bucătar se poate lăuda cu o invenţie a sa, trebuie spus că există un sandviş, ale cărui ingrediente rămân neschimbate, ele câştigându-şi definitiv popularitatea în Danemarca: „Soarele deasupra oraşului Gudhjem”, care este format din hering afumat, ridichi şi gălbenuş de ou crud.

* * *

Şi cum vorbim despre bucătăria daneză, nu putem trece cu vederea faptul că în Danemarca, la masă, se aplică unele maniere standard, legate de toastul cu băuturi. Există un ritual aproape sacru, ce prevede modul corect de ridicare şi înclinare a paharului, cum trebuie să te uiţi la persoana în cinstea căreia faci urarea. Acest fel de a toasta nu este doar o chestiune de etichetă, ci şi un mijloc de a flirta. Şi încă ceva… la o masă festivă în Danemarca, nu beţi niciodată până când gazda masculină nu a ţinut un toast de bun venit adunării.