ArtSafari la București
3 October 2019
Casa Sfatului din Brașov
17 October 2019

De la mănăstire domnească, la Palat al pionierilor

Muzeul Naţional Cotroceni a organizat cu sprijinul Administrației Prezidențiale, în Spațiile Medievale, vernisajul expoziției Ansamblul Cotroceni. Istorie și arhitectură (1679-1989).

Evenimentul, dedicat împlinirii deopotrivă a 340 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii Mănăstirii Cotroceni, ca și a 30 de ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare a ansamblului este unul care luminează din nou, istoria Cotrocenilor.

Manifestarea expozițională a avut în vedere și sărbătorirea celei de-a XXVII-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Expoziția este una în principal foto-documentară, dar apar expuse în vitrine sau în nișele cuhniei, diverse piese importante, obiecte liturgice și nu numai. Ansamblul Cotroceni a fost rând pe rând: mănăstire domnească, reședință princiară, palat regal, palat al pionierilor, muzeu, sediu al Administrației Prezidențiale; și deci, această expoziție subliniază toate aceste roluri pe care le-a jucat în timp, actualul Muzeu Național Cotroceni. Evenimentul cuprinde nu doar obiecte din patrimoniul Muzeului Național Cotroceni ci și documente care aparțin instituțiilor partenere muzeului gazdă: Muzeul Național Peleș, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Academiei Române, Institutul Național al Patrimoniului.

Realizator Roxana Păsculescu