Știința 360 în direct astăzi de la Facultatea de biologie a Universității București
29 October 2019
29 octombrie – Ziua Mondiala a Psoriazisului
29 October 2019

De Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral – 29 octombrie – Medicii avertizeaza: “Din ce in ce mai multi tineri fac AVC! Metoda FAST poate salva vieți”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, marcată astăzi, de lumea medicală, Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România avertizează că incidența bolii a crescut îngrijorător în rândul persoanelor tinere, cu vârste de peste 20 de ani. Astfel, în România, AVC-ul este prima cauza de invaliditate și a doua cauză de mortalitate în rândul populației, iar un studiu recent, care analizează evoluția bolii la noi în țară, semnalează că 1 din 6 români va face un AVC – se arată într-un comunicat remis presei. 

Studiile efectuate la nivel european de catre SAFE (Stroke Alliance for Europe) arată că până în 2035 numărul europenilor afectați de AVC va crește cu 34%, numărul celor care vor muri din cauza bolii va crește cu 45%, iar al celor care vor trăi cu AVC ca și boala cronică va crește cu 25 %.

Un accident vascular cerebral apare atunci când țesutul cerebral este privat de oxigen și nutrienți din cauza întreruperii circulației sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenușie moare după câteva minute și nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părțile corpului care sunt controlate de părțile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum 6 ore la dispoziție să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viața și să rămână cu cât mai puține sechele.

Timpul este creier! Asta obișnuim noi, medicii, să spunem în cazul acestei boli dramatice. Fiecare secundă este vitală pentru creierul afectat de un stroke. Atragem atenția asupra semnelor care anunță apariția unui AVC pe care fiecare om ar trebui să le recunoască, ca să poată reacționa așa cum trebuie într-o astfel de situație și să sune la Salvare imediat. FAST – acestea sunt literele pe care trebuie să le rețină toată lumea. Fiecare literă din acest acronim reprezintă un simptom care semnalează AVC-ul. F este de la Fața căzută și asimetrică, de la Amorțirea brațelor și picioarelor, de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparținător sesizează simptomele, este timpul să sune la 112 imediat”, avertizează dr.Lucian Marginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș.

Timpul este elementul esențial în această ecuație medicală pentru că fiecare secundă pierdută înseamnă și pierderea definitivă a unor celule nervoase și implicit a unor funcții importante ale organismului, care scad funcționalitatea lui generală, dar și calitatea vieții pacientului care supraviețuiește în urma unui AVC.

Pacientul afectat de AVC devine confuz, are probleme de vorbire și vedere, poate să respire mai greu, să aibă tulburări de mers, echilibru și coordonare sau chiar căderi inexplicabile însoțite de pierderea conștienței. De cele mai multe ori, accidentul vascular cerebral este însoțit de cefalee bruscă și severă și de paralizia feței, brațelor și picioarelor pe o parte a corpului.În cele mai multe cazuri, din cauza lipsei de reacție în timp util, pacienții care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenți de o altă persoană. Există și cazuri fericite în care pacienții ajung la spital în intervalul de timp recomandat de 6 ore, iar datorită intervenției neurologice viața lor revine la normal – se mai arată în comunicat.
OBS.Pozele au fost puse la dispoziție de Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România.(Subiectul va fi abordat în emisiunea ȘTIINȚA – 360, de miercuri, 30 octombrie).