Dimensiunea științifică a artei: Adrian Moleavin – Învelișul exterior al unei clădiri poate juca rol de structură de rezistență ep.2
29 October 2020
Idei in nocturnă – Invitat, dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed (ino-med.ro) – 29 octombrie 2020
29 October 2020

De Ziua Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral (29 octombrie), specialiștii avertizează că numărul pacienților cu AVC care ajung în spitale a scăzut aproape la jumătate!

În 2020, în primele 9 luni ale anului, 27.000 de pacienți cu AVC au fost internați în spitalele din România, față de 55.000 câți au fost înregistrați pe parcursul anului 2019, anunță medicii neurologi și radiologii intervenționiști cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral. “Există mai multe cauze pentru scăderea cu aproape 50% a numărului de pacienți internați cu AVC în România. Transformarea unora dintre centrele specializate în AVC în spitale suport COVID și reținerea pacienților de a apela la serviciile medicale sau de urgență pot fi parte din motivele scăderii numărului de pacienți care au accesat sistemul de sănătate din România în primele 9 luni ale anului”, a declarat conf.dr.Cristina Tiu – coordonator național al AP AVC, șefa Secției de Neurologie II din Spitalul Universitar București și viitor președinte al Societății de Neurologie din România.

AVC în vremea COVID-19

În afara de COVID există și toate celelalte urgențe medicale ca și până acum: au loc accidente rutiere, oamenii au în continuare traumatisme, infarcte miocardice și accidente vasculare cerebrale și toți acești pacienți trebuie să se adreseze sistemului de urgență. Din nefericire, aparținătorii pacienților sunt reticenți în a se adresa unui spital de teama infectării cu COVID. Există și situații în care familiile, încercând să-și protejeze seniorii îi izolează și din acest motiv află sau observă prea târziu că au suferit un accident vascular cerebral, unde timpul de intervenție este determinant în evoluția bolii”, declară dr.Florin Bloj, medic specialist în radiologie și imagistică medicală Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș.

Program-pilot în București pentru pacienții cu AVC 

Cazurile de pacienți cu suspiciune de AVC sunt o prioritate pentru toate spitalele de urgență din lume, iar în România sunt planuri concrete în curs de implementare pentru scurtarea la minimum a perioadei dintre telefonul la 112 și aplicarea tratamentului adecvat asupra pacientului în spital.

Înainte de declanșarea pandemiei era foarte aproape punerea în aplicare, în cadrul Acțiunii Prioritare pentru AVC-uri ischemice, a unui parteneriat între Ministerul Sănătății și serviciile de ambulanțe, pentru aplicarea unei prenotificări a prezenței unui caz de stroke încă din Ambulanță, pentru a putea fi totul pregătit la ajungerea sa la spital și a se scurta cât mai mult mult timpii de intervenție până la aplicarea tratamentului potrivit. În cel mai scurt timp, vom reuși implementarea lui în București ca program-pilot”, anunță conf.dr.Cristina Tiu.

Românii trebuie să știe că metoda FAST le poate salva viața în caz de AVC!

Pacienții sau aparținătorii își pot identifica după o metodă simplă simptomatologia AVC. Dr.Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș explică: “Viața unei persoane care a suferit un AVC depinde de secundele care se scurg și de rapiditatea cu care aceasta ajunge la o unitate spitalicească unde poate primi îngrijirea potrivită pentru a elimina riscurile de deces sau invaliditate. Nu trebuie să existe ezitare sau timpi morți între bănuiala apariției unui AVC și telefonul dat la 112. Cum ne putem da seama că o persoană din jurul nostru trece prin asta? Prin metoda supranumită FAST care este vitală și care ar trebui sa fie cunoscută de cât mai multă lume.”

FAST este un acronim format din primele litere ale celor mai importante simptome ale unui AVC: F este de la Fața căzută și asimetrică, de la Amorțirea brațelor și picioarelor, de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparținător sesizează simptomele, este timpul să sune urgent la 112. “Atenția fiecăruia dintre noi la cei din jur și reacția imediată în caz de pericol nu trebuie să țină cont de timpuri sau de temeri, pentru că, așa cum obișnuim noi, medicii din domeniul neurologiei și neurochirurgiei, să spunem: Timpul este creier!”, declară dr.Lucian Mărginean, medic coordonator compartiment neuro-radiologie intervențională în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. 

Dintre pacienții cu AVC, aproximativ 30% decedează în primele 30 de zile, iar 30-35% vor rămâne cu un grad de dizabilitate care îi va face dependenți de îngrijirea unei alte persoane sau îi va împiedica să își mai desfășoare activitatea profesională. Sursă FOTO – Societatea de Neurologie din România