Marele Război s-a sfârşit într-un…….vagon!
9 November 2017
Izvoare de filosofie – Invitat: Cornel-Florin Moraru, asist. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București (II)
10 November 2017

Despre pasiuni, atelier de retorica, Ulise, filozofia și practica virtuților

“Clipe de finețe într-o lume de brute”

Vă trimit această scurtă notificare pentru a vă anunța cursurile care urmează să înceapă în această perioadă la Casa Paleologu. Vă amintesc că la fiecare curs rezervăm cel puţin două locuri pentru bursele Fundaţiei Paleologu. Cei cărora le oferim aceste beneficii sunt elevi, studenţi sau pensionari. Detaliile despre modul de lucru în cazul burselor se găsesc aici.

Pentru 17 noiembrie pregătim o dezbatere cu titlul “Democrație fără partide?”. Cătălin Avramescu și Cristian Preda vor dezbate necesitatea și dezavantajele partidelor politice într-un sistem democratic.

“Spectacolul Sfârșitului: ciuma în istoria ideilor politice” curs cu o singură întâlnire cu lectorul Cătălin Avramescu, explorează un subiect fascinant: dezintegrarea sistemelor politice în perioade de dezastru social. Vom urmări istoria ideilor despre guvernare în vremea ciumei din Antichitate până în secolul XX.

Pentru cei care doresc să folosească măcar una dintre zilele libere din decembrie pentru retorică, am programat “Retorica imaginilor pe 1 decembrie şi Atelierul practic de exprimare a emoţiilor pe 2 decembrie. Cu lectorul Theodor Paleologu.

Cursul “Despre pasiuni” are loc pe 7 și 8 decembrie. Lectorul Răzvan Ioan ne va ghida într-o explorare a filozofiei ce ține de înțelegerea emoțiilor umane. Teoriile despre pasiuni ale lui Descartes, Hobbes, Hume și Spinoza vor fi examinate și analizate în detaliu. Răzvan Ioan are un doctorat în filozofie la Universitatea Leiden, unde a și predat.

Pentru cei care doresc să folosească măcar una dintre zilele libere din decembrie pentru retorică, am programat “Retorica imaginilor pe 1 decembrie şi Atelierul practic de exprimare a emoţiilor pe 2 decembrie. Cu lectorul Theodor Paleologu.

“Despre înțelepciunea în viață la antici: Ulise, filozofia și practica virtuților” se va desfășura la Casele de oaspeți Cincșor în weekendul 19 – 21 ianuarie. A doua ediție a atelierului de weekend consacrat înțelepciunii în viață la antici se adresează atât unor noi cursanți, cât și celor care au participat la prima întâlnire dedicată acestui inepuizabil subiect. “Odiseea” vorbește despre întoarcerea eroului acasă și în același timp despre transformarea lui interioară pe lungul drum dintre iscusință și înțelepciune.