Douăsprezece părți ale corpului care nu servesc la (aproape) nimic
25 December 2016
DANEMARCA
25 December 2016

Destinațiile lui Moș Crăciun – Betleem

Un oraş cu doar 25.000 de locui­tori, în care sălăşluieşte una dintre primele comunităţi creştine din lume. Este Betleem, locul în care David a fost încoronat rege al Is­raelului, locul în care s–a născut Iisus. De Crăciun, micul orăşel e înţesat de decoraţiuni, dar frumuse­ţea lor trece pe locul doi, pentru că toţi cei care vin la Betleem au ca primă ţintă Biserica Naşterii Dom­nului.
Peştera din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri creştine de închinare din Ţara Sfântă, alături de Sfântul Mormânt, din Ierusalim. Biserica cea mare din Betleem se află zidită pe locul peşterii în care S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, din Fecioara Maria, drept pentru care aceasta este şi una dintre cele mai vechi biserici creştine din lume.

Biserica Naşterii Domnului se află în partea de răsărit a oraşului Betleem, la mai puţin de zece kilometri de Ierusalim. Complexul monahal actual, acoperind aproximativ douăsprezece mii de metri pătraţi, include, alături de biserica cea veche, o mănăstire ortodoxă grecească, o alta catolică şi o alta armenească.

În orice zi a anului, pelerinul care îngenunchează şi se roagă în peştera din Betleem simte emoţia marelui praznic al Naşterii Domnului, bucuria credinţei izvorâtă din Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Astfel, în peştera cea sfântă din Betleem este un Crăciun continuu, fiecare pelerin cântând colindele neamului său.

Crăciunul la Betleem e unul al pro­cesiunilor religioase, e unul săr­bătorit printr-o rugăciune spusă lân­­gă steaua de argint care mar­chează exact locul Naşterii Prun­cului Hristos. Steaua se găseşte în peştera de dedesubtul bisericii şi este străjuită de cinci­sprezece can­dele care ard în permanenţă. Din­tre acestea, şase aparţin gre­cilor, cinci – armenilor şi patru- latini­lor. Grota este cinstită ca loc al Naş­terii lui Hristos încă din secolul al II-lea.

De Crăciun, casele creştinilor din Betleem sunt marcate cu o cruce pictată pe fiecare uşă. Aproximativ 40 % dintre locuitorii din Betleem sunt creştini.