Moş Crăciun a ajuns în ”Căsuţa de sticlă”. La Reşiţa a continuat povestea frumoasă “Muzică pentru viaţă”
23 December 2016
Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend
24 December 2016

Destinațiile lui Moș Crăciun – Ho Chi Minh

În Vietnam Ajunul Crăciunului este de multe ori mult mai important decât ziua de Crăciun!

În orașul Ho Chi Minh (cel mai mare oras din Vietnam numit în trecut Saigon) oamenii (în special tinerii) se strâng în centrul orașului, unde există o Catedrala Catolică. Străzile sunt pline în Ajunul Crăciunului iar mașinile nu au voie să circule în centrul orașului în noaptea de Ajun.

Vietnamezii sărbătoresc aruncând confetti, fotografiind și se bucură de decoraţiunile de Crăciun ale hotelurilor şi marilor magazine. O mulțime de cafenele și restaurante sunt deschise în această noapte pentru ca oamenii să se bucure de o gustare!

Având în vedere că Vietnamul a fost parte a Imperiului francez încă mai există influențe franceze în tradițiile de Crăciun.

În unele zone ale oraşului Ho Chi Minh, de obicei, în parohii catolice, în faţa caselor sunt amplasate scene ale naşterii şi toată strada este decorată, transformându-se într-o adevarată zonă a Crăciunului.

La fel ca în Franța, masa din Ajunul Crăciunului este numită “reveillon” și are neaparat “Buche de Noel” (o prăjitură de ciocolată în formă de butuc) pentru desert.

Vietnamezilor le place să ofere  cadouri sub formă de alimente iar prăjitura Buche de Noel este un cadou foarte popular.

E foarte cald pentru Moș Crăciun în Vietnam și nu poate fi foarte confortabil să poarte acel costum de catifea într-o țară fierbinte! Mos Craciun se numeste “ONG Gia Noel” (aceasta înseamnă bătrân Crăciun).